Gå til sbm.no
Espen Skarbø er eiendomsmegler ved Møremegling sin avdeling i Ålesund. Han anbefaler alle boligkjøpere å bruke en sjekkliste når de skal på visning. Foto: Tone Molnes

Møremegling anbefaler:

Bruk sjekkliste på visning

Å kjøpe bolig er en stor investering for de fleste av oss, og derfor vil vi også være trygge på at vi gjør en god investering og ikke risikerer å kjøpe katta i sekken.

Espen Skarbø er eiendomsmegler ved Møremegling sin avdeling i Ålesund. Han anbefaler alle boligkjøpere å bruke en sjekkliste når de skal på visning.

Vær forberedt
– Den aller viktigste forberedelsen gjør du faktisk før du kommer på visning. Først og fremst er det viktig å ha finansieringen på plass. Da vet du hvilke økonomiske rammer du har før du begynner boligjakten, forteller Espen. 

Fra 1. januar 2022 ble reglene i avhendingsloven om kjøp og salg av brukt bolig endret. Boliger og fritidsboliger kan ikke lenger selges «som den er». Derfor må selgeren være nøye med å dele informasjon om boligen og kjøper må lese salgsoppgaven nøye.

Espen forteller at det er spesielt tre ting i salgsoppgaven du bør studere nøye;

  1. Eiendomsmeglerens beskrivelse av boligen. Her skal du finne informasjon om eventuelle planer for området eller sameiet/borettslaget. Utbedringer som kan gi økt husleie osv.
  2. Tilstandsrapporten fra takstmannen. Dette er en teknisk gjennomgang av boligen og inneholder viktig informasjon om kvaliteten på det meste. Denne må leses veldig nøye.
  3. Selgerens egenerklæring. Her skal selger dele sin informasjon om boligen, og om det er gjort arbeid på boligen av selger selv eller av fagfolk.
Boliger og fritidsboliger kan ikke lenger selges «som den er». Derfor må selgeren være nøye med å dele informasjon om boligen og kjøper må lese salgsoppgaven nøye. Foto: Tony Hall

Fokuser på de viktige tingene
– Du kan både lage deg en kort og en lang sjekkliste. Vår anbefaling er å sette søkelys på de viktige tingene. Det aller viktigste er forhold som dreier seg om vann og fukt, der konsekvensene og kostnadene kan bli store, sier Espen. Farge på tak og vegger er det enkelt å gjøre noe med.

Her er Espens korte sjekkliste:

  • Kjøkken. Alder og slitasje på innredning. Sjekk for lekkasje i kjøkkenbenk og vanntrykk i springen. I gamle hus kan dårlig vanntrykk skyldes tette rør.
  • Bad. Er det nytt, oppusset eller utdatert? Er det fuktskader? Dokumentasjon på eventuelt utført arbeid.
  • Vinduer og dører. Hvor gamle er de? Kort eller lang tid til de må skiftes?
  • Elektrisk anlegg. Hvor gammelt er anlegget? Er det nok kurser til en moderne families forventninger?
  • Tak. Er boligen et hus må du også sjekke taket. Er det gammelt og må skiftes? Er det fuktskader på loftet?
  • Drenering. For eneboliger er også dreneringen rundt huset viktig og kan bli en stor utgift om den må skiftes. Se i tilstandsrapporten om det står noe om drenering. Sjekk om det er fukt i kjelleren.

– Bruk god tid på visning, anbefaler Espen, og er det noe du lurer på må du spørre. Ingen spørsmål er dumme. Både megler, selger og takstmann kan svare på spørsmålene dine. Lykke til på boligjakt!  


Skal du kjøpe bolig? Det er smart å starte med å finne ut hvor mye du kan låne. Les mer og søk om finansieringsbevis her.

Du kan også avtale et møte med en av våre dyktige rådgivere her.

Flere artikler i kategorien Bolig