Gå til sbm.no
Merete Wiig og Joachim Flataker, henholdsvis leder og påtroppende leder ved Sparebanken Møres kontor i Ålesund sentrum. Foto: Tony Hall

Tips til deg som er

Ung på boligjakt

En kombinasjon av høyere renter og økte boligpriser gjør det mer krevende for mange unge å realisere drømmen om egen bolig.

I 2022 var det en klar nedgang i antall førstegangskjøpere av bolig viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund. Nedgangen var størst i de store byene, men var mindre merkbar her hos oss.

Hvor bør du begynne
- Førstegangskjøperne er kanskje mer pris- og rentesensitive enn andre grupper. Utfordringen for mange er både egenkapital og betjeningsevne. De har nettopp begynt å jobbe og har begrenset betalingsmulighet på grunn av det. I tillegg har de kanskje et stort studielån de skal betjene, sier Joachim Flataker.

Ved årsskifte skal Joachim avløse Merete Wiig som leder for Sparebanken Møres kontor i Ålesund sentrum. Begge brenner for å gi kommende boligkjøpere best mulig utgangspunkt.

- Det er viktig å ha en klar forståelse av egen situasjon og legge en plan for hvordan og når du er klar til å skaffe deg egen bolig. Du må finne ut hvor mye du må ha i egenkapital, hvordan du kan skaffe egenkapitalen og hvor mye du kan låne for å kjøpe boligen du ønsker deg, forteller Joachim.

- Ta en prat med en av rådgiverne i banken. Vi har kompetanse, erfaring og gode verktøy for å hjelpe deg å finne svar på spørsmålene du måtte ha. Da har du et veldig godt utgangspunkt for å kunne realisere boligdrømmen, forsikrer Merete.

Merete og Joachim oppfordrer unge boligkjøpere om å ta en prat med en av rådgiverne i banken. Vi har kompetanse, erfaring og gode verktøy for å hjelpe deg å finne svar på spørsmålene du måtte ha.

Hvor mye egenkapital må du ha
Som hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av boligens verdi. Det betyr at du må ha 15 % som egenkapital. I tillegg må du dekke kostnader i forbindelse med boligkjøpet som dokumentavgift til staten og tinglysingsgebyr. Egenkapital kan være egne sparepenger eller arv/pengegaver. Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonister

Har du ikke tilstrekkelig med egenkapital? Finn ut hvor mye du kan spare selv og lag en plan for når det er realistisk for deg å kjøpe egen bolig. En løsning kan være å kjøpe sammen med noen.

Hvor mye kan du kjøpe bolig for
Før du begynner å lete etter et sted å bo, må du vite hvor mye du kan kjøpe for. Dette får du vite når du søker om finansieringsbevis. Søknaden ordner du enkelt og uforpliktende ved å søke om finansieringsbevis i mobilbanken - eller tar en prat med en av våre rådgivere. Prøver du lånekalkulatoren vår får du en pekepinn på hvor mye du kan låne.

Som kjøper har du undersøkelsesplikt – ta gjerne med deg noen på visning som har kompetanse til å vurdere boligens tilstand. Foto: Kristin Støylen

Med finansieringsbevis er du klar for visning
Du vet kanskje allerede i hvilket område du vil bo. Ta deg tid til å orientere deg om prisnivå og hva som er tilgjengelige boliger i området, - få et overblikk over hva du kan få til hvilken pris.

Husk å sjekke salgsoppgaven nøye og gå grundig gjennom boligen når du er på visning. Som kjøper har du undersøkelsesplikt – ta gjerne med deg noen som har kompetanse til å vurdere boligens tilstand.

Vær oppmerksom på at du ikke må vise finansieringsbeviset ditt til megleren. Megleren skal absolutt ikke vite hva som er ditt maksbud! Det er fort gjort å bli revet med på budrunden. Bestem deg på forhånd for hvor mye du er villig til å betale. Taper du budrunden kan du trøste deg med at det vil komme flere boliger til salgs.


Ordliste

 • Egenkapital
  Egenkapital er verdier i form av penger eller eiendom.
 • Betjeningsevne
  Betjeningsevne sier noe om muligheten du har til å betale et lån, - hvor mye du har råd til å betale på et lån per måned. 
 • Kausjonist/realkausjonist
  Er en som gir banken en garanti om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Vanligste form for kausjon er realkausjon. Det vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig. Kausjon kan være god løsning for unge boligkjøpere for å få det lånet de har behov for.
 • Pant/sikkerhet
  Pant i bolig er en sikkerhet for at banken skal få igjen pengene de har lånt deg. Det betyr at banken kan selge boligen de har pant i om ikke lånet blir betalt. 
 • Medlåntaker
  Når du er medlåntaker tar du opp et lån sammen med en hovedlåntaker og er dermed medansvarlig for lånet.
 • Medeier
  Det er du når du eier en bolig sammen med en eller flere andre. Selv om du har bodd lenge i boligen og regner den som din, er den ikke det med mindre eierskapet er gjort formelt og du har investert penger i den

Flere artikler i kategorien Bolig