Gå til sbm.no
Karl Arne Roth i Hagepartner– Å ha et velstelt uteområde når du skal selge bolig er et hjertebarn for meg, sier anleggsgartner Karl Arne Roth i Hagepartner.

Kan uteområdet

Øke verdien på boligen din?

Hagen og uteområdet ditt er med på å skape førsteinntrykket for potensielle boligkjøpere, både gjennom bilder i salgsprospektet og på visning.

Hva kan du gjøre med hagen for at eiendommen skal fremstå så attraktiv som mulig? Med enkle grep kan gevinsten bli stor uten at det trenger å koste deg så mye.

Liten innsats kan gi stor gevinst
– Å ha et velstelt uteområde når du skal selge bolig er et hjertebarn for meg, sier anleggsgartner Karl Arne Roth i Hagepartner. – Tidligere har det ikke vært så stort fokus på hage, men mest på interiør og hus. Vi merker at dette i ferd med å snu og at boligselgere ser verdiøkning dette kan gi eiendommen. Innsatsen du legger i uteområdet før salg kan derfor gi en stor gevinst!  

Enkle grep trenger ikke å koste så mye. – Du kommer langt med å stelle det du allerede har, sier Roth. – Rydd opp i hagen ved å klippe hekken og luke i gjengrodde blomsterbed. Har du en skråning som ikke er beplantet anbefaler vi å gjøre dette. Kanskje er det også nødvendig å legge ny duk og dekkmateriale. Det viktigste er at uteområdet ser bra ut. Det er ikke nødvendig å legge kostnader i å redesigne hele hagen, da den som kjøper eiendommen kan ha en helt annen smak og stil.

Trender og design i hagen 
De fleste ønsker et uteområde som er lettstelt og mange velger derfor vintergrønne planter. Roth forteller at ferdigplen har blitt svært etterspurt. – Mange ønsker en komplett løsning når det gjelder hage, med ferdigplen som rulles ut på noen timer og ferdighekk som består av hekkplanter som er høy nok til å skjerme området allerede når du planter den.

– Store krukker ved inngangspartier og på terrassen er fortsatt svært populært. I år er fargene mer nøytrale enn tidligere da knallfarger var i vinden, sier anleggsgartneren.  

– Det er en klar tendens at vi tar med oss hjemmet ut, både med møbler, grill og interiør som lys, lykter, puter og pledd i paviljonger. Design har blitt like viktig å gjennomføre i uteområdet som innendørs, forteller Roth. – Vi ser også en stor interesse for å innrede terrassehager, særlig for eldre som bor i leilighet.    

Hagen gjenspeiler ofte stilen på boligen og mange ønsker nå en mer minimalistisk og strammere hage, gjerne med hekk som klippes rektangulært.

Et trendprodukt som særlig rettes mot boliger i funkisstil er sedummatte, som er en matte du ruller ut med stauder som skifter farge gjennom året. Disse er også populære for bruk i skråninger og de krever lite vedlikehold. – Etter at dette sedummatte ble vist i et interiørprogram på TV økte interessen betraktelig, sier Roth.

Plassen i hagen til Susanne og Bjarne er godt utnyttet med både platting og plen. Den er inngjerdet med egen port, noe som passer fint med små barn i familien. Foto: Jarle Osen.

Hvordan hagen påvirket boligkjøpet

Susanne Lunde Petersen og samboeren Bjarne Grøseth, kjøpte bolig gjennom Møre Eiendomsmegling.

– Flotte bilder av hagen og uteområdet i prospektet løftet inntrykket vi fikk av eiendommen allerede før vi gikk på visning, forteller Lunde Petersen. – Jeg så for meg hvordan vi kunne ha det på terrassen og i hagen hvis vi kjøpte akkurat denne boligen. Bildene viste en blomstrende hage og inspirerte oss til hvordan vi selv kunne møblere uteområdet med sittegrupper.

Hagen er ca. 40 kvm og godt utnyttet med både platting og plen. Den er praktisk inngjerdet med egen port, noe som passer fint med små barn i familien. – At uteområdet var velstelt og pent hadde mye å si for hvorfor vi ønsker å kjøpe eiendommen, sier Lunde Petersen. 

Flotte bilder av hagen og uteområdet i prospektet løftet inntrykket vi fikk av eiendommen allerede før vi gikk på visning, forteller Susanne Lunde Petersen.

Er du er på jakt etter ny bolig er det lurt å vurdere verdien på ditt nåværende hjem. Dette vil gi deg en pekepinn på den økonomiske siden ved å bytte bolig. Ta gjerne kontakt med Møre Eiendomsmegling for gratis verdivurdering!

Flere artikler i kategorien Bolig