Gå til sbm.no

På hyttejakt?

Sjekk dette før du handler

Nå er det kjøpers marked for deg som er på hyttejakt, men det er en del du bør vite og sjekke før du handler.

- Høsten er høysesong for kjøp og salg av hytter på fjellet. Aktiviteten i hyttemarked har tatt seg noe opp, men fortsatt er det kjøpers marked, også på de mest populære hytteområdene som for eksempel Bjorli, sier eiendomsmeglerfullmektig Christer Hessen i Møre Eiendomsmegling.

I snitt selges hyttene drøye fem prosent under prisantydning. Det betyr at du nå kan gjøre et godt hyttekjøp, eller kjøp av hyttetomt der tilbudet er større enn etterspørselen.

Finn riktig område
- Før du starter hyttejakten er det viktigste at du finner det riktige området, et sted som passer for dine og din families aktiviteter, sier Hessen.

Ønsker du å stå på ski, kan nærhet til alpinanlegget være viktig. Er dere mer opptatt av å gå på ski, er det viktigere at det er gode løyper nært hytta. Tenk også snøforhold og hvor snøsikkert det er hvis det er viktig. Det kan være smart å gjøre seg godt kjent med området før du drar på visning.

Det er imidlertid ikke bare utsikt og avstand til skianlegg som er viktig å krysse av når du skal kjøpe hytte. Nyere hytter ligger vanligvis i større hyttefelt og har som regel en grei teknisk kvalitet. Du bør imidlertid sjekke planene for området og hvilke konsekvenser en eventuelt videre utbygging vil få for «din» hytte og trafikken i området. Mobildekningen, internett og brøyting er andre ting mange er opptatt av. 

Skal du kjøpe eller selge - Møre Eiendomsmegling kan hjelpe deg

Det viktigste er at du finner det riktige området, et sted som passer for dine og din families aktiviteter, sier Christer Hessen, eiendomsmeglefullmektig i Møre Eiendomsmegling.

Sjekkliste 
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har laget en sjekkliste ved hyttekjøp som kan være grei å støtte seg på både i forhold til hyttas beskaffenhet, spesielt hvis det er en noe eldre modell, og for området rundt:

Taket: Se på det både utvendig og innvendig. Se etter synlige eller mulige vannskader. Hvordan ser takbelegget ut? Er det slitt? Hvor gammelt er det?

Kjeller/krypkjeller: Foreta en inspeksjon og se etter fukt og vannskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten, spesielt langs kantene for å se om det ser ok ut. Info om eventuell fukt og vannskader skal være bemerket i taksten som du bør lese nøye.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, må de skiftes eller er de i god stand? Skal du kjøpe en nyere hytte er det greit å sjekke om vinduene er i et tilnærmet vedlikeholdsfritt materiale. Sjekk panelet og ekstra godt nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint eller er det tilløp til råte? Undersøke rundt hele hytta. Det er forskjell på solsiden og bak buskene på nordsiden.

Grunnforhold: Ofte er hytter bygget på løs grunn. For dårlig drenering og grunnarbeid kan føre til at hytta siger og blir skjev. Sjekk derfor at alle dørene lar seg enkelt åpne og lukke. Har du mistanke kan du ta klinkekule-testen på gulvet. Begynner den å rulle er hytta skjev.

Vann og kloakk: Brønn og septik eller tilkoblet det kommunale vann- og kloakkanlegget? Undersøk om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan bli dyrt.

Tomten: Få klarhet i hvor tomtegrensene går. Hytter kan ha tomt med delvis innmark og delvis utmark. Sjekk tomtekartet.

Området rundt: Sjekk med kommunen om det er eventuelle utbyggingsplaner i nærheten. Om det er planlagt flere hytter i området, vurderer konsekvensene. Blir det mye byggeaktivitet og øker trafikken i området? Forsvinner noe av utsikten, gjør det hytta mer usjenert eller forringer verdien av den?

Tilbygg: Har du planer om å kjøpe en hytte du kan bygge på, må du sjekke om det er restriksjoner på utbygging.

– Undersøk også eiendomsskatt og de kommunale avgiftene i området. Disse kan variere en god del fra kommune til kommune. Et generelt godt råd og en god regel er å lese prospektet og takst grundig. Her finner du utfyllende informasjon om for eksempel vedlikeholdsbehov, vann- og avløpsordninger, el-anlegg og strømforbruk. Er det noe du ikke finner i taksten, spør megleren, sier Christer Hessen.

Kjøpe sammen  Selv om renta fortsatt er lav og mange hytter går under prisantydning, vil nok en god del synes det blir for dyrt å kjøpe hytte. Før du skrinlegger hyttedrømmen kan du jo vurdere om du kan kjøpe hytte sammen med venner eller familie. Beliggenhet er viktig i forhold til pris også når det gjelder hytter. Hytter som ligger litt «usentralt» og ikke «midt i trekket» er ofte en del rimeligere.  Tenk også standard. Kan du leve med en noe lavere standard enn den du har hjemme, vil hytta være lettere oppnåelig.

Leie ut  Stadig flere nordmenn velger å leie ut hytta i perioder hvor de selv ikke bruker den. Så lenge du bruker hytta jevnlig, mesteparten av året, kan du leie den ut for 10.000 kroner skattefritt. Av leieinntekter utover disse, er 85 prosent skattepliktige. Disse skal beskattes som kapitalinntekt med en skatteprosent på 24. Det er med andre ord gunstig skattemessig. 

 

Flere artikler i kategorien Bolig