Gå til sbm.no

Høyere bud og færre krangler:

Slik selger du boligen din trygt

En tilstandsrapport forteller det meste om boligens tilstand. Det gir tryggere kjøpere, høyere bud og færre boligkrangler.

Omtrent hver fjerde bolighandel ender i en konflikt hvor det ofte krangles om millioner. I likhet med Møremegling mener Forbrukerrådet at hyppigere bruk av gode tilstandsrapporter fra dyktige takstmenn vil gi færre krangler og en tryggere bolighandel.

Åpne kort
– Det har vist seg at bruken av tilstandsrapport har redusert konfliktnivået mellom kjøper og selger med så mye som 25 prosent. Slike konflikter er som regel en stor belastning for begge parter. Med en tilstandsrapport vet kjøper hva han eller hun får. Tilstandsrapporten gir tryggere kjøpere, og trygge kjøpere gir høyere bud. Derfor anbefaler vi å bruke en tilstandsrapport og spille med åpne kort når du skal selge bolig, sier eiendomsmegler Bjørn Pedersen ved Møremegling i Ålesund.

Bjørn-Pedersen_-Tony-Hall.jpg
Bjørn Pedersen, Eiendomsmegler MNEF.

Grundig gjennomgang
En tilstandsrapport forteller det meste om eventuelle feil og mangler ved boligen. Takstmannen går grundig gjennom boligen, de enkelte bygningsdelene blir sjekket og tilstanden karakteriseres på en skala fra 0 til 3, der 0 er best, helt plettfritt og i henhold til dagens nystandard. Rapporten er oversiktlig og har også et sammendrag hvor punktene som trenger tiltak er spesielt påpekt.

– Forskjellen på en takst og en tilstandsrapport er stor. En takst forteller bare noe om teknisk verdi og markedsverdien. En takst kan best sammenlignes med en prisvurdering fra en eiendomsmegler, mener Pedersen.

Trygg handel
Møremegling har fått tilbakemelding på at de er blant de aller beste i klassen når det gjelder trygg bolighandel med svært få klager knyttet til både handelen og boligene som selges.

– Trygg og forutsigbar bolighandel har i alle år vært vår fanesak. Både selger og kjøper skal kunne stole på oss. Derfor legger vi stor vekt på å levere høy kvalitet på informasjonen vi formidler ut i markedet. En tilstandsrapport er et godt verktøy i den formidlingen, mener eiendomsmegler Pedersen.

Ingen kostnadsbombe 
En tilstandsrapport vil avdekke om det er feil eller mangler av betydning for kjøper før boligen legges ut for salg. Da kan man enten velge å selge eiendommen slik den er, eller gjøre noe med forholdene før salg.

– Selger man eiendommen med en tilstandsrapport, vil potensielle kjøpere føle seg trygge på at boligen er gjennomgått av fagfolk. Feil eller mangler er påpekt og sjansene for å finne skjulte kostnadsbomber er minimalisert. Grunnlaget for å by på boligen føles mer tillitsvekkende. Og som sagt: Vi ser at trygge kjøpere gir høyere bud fordi det vet at de neppe risikerer å kjøpe katta i sekken, sier Pedersen.

Eneboliger
Tilstandsrapporter er mest brukt ved salg av eneboliger og sjeldnere når det gjelder leiligheter og delte boliger. Forklaringen kan være at disse boligene er relativt nye, arealet mindre og mer oversiktlig, og at det i sameier og borettslag er et større felles ansvar. Dessuten gir en tilstandsrapport ved salg av enebolig hele 20 prosent rabatt på kjøp av eierskifteforsikring.

Strengere krav
– Myndighetene vil ha ned konfliktnivået og skape en tryggere og mer forutsigbar handel. Et forslag om obligatorisk tilstandsrapport har vært på trappene, men er foreløpig lagt på is. Det er imidlertid ingen tvil om at forbrukermyndighetene vil jobbe iherdig for at dokumentasjonskravet for salg av bolig skal og må bli strengere, sier eiendomsmegler Bjørn Pedersen i Møremegling.

Flere artikler i kategorien Bolig