Gå til sbm.no
Odd Roar LangeOdd Roar Lange, er en av landets mest erfarne og kjente reisejournalister, og står bak Nordens mest leste reiseside, Thetravelinspector.no.

Møre og Romsdal:

10 drømmereiser

– Visste du at du bor i et av verdens fineste områder? Odd Roar Lange slår et slag for bærekraftige og kortreiste opplevelser i sommer.

Spørsmålet stilles av Odd Roar Lange, som er en av landets mest erfarne og kjente reisejournalister, og som står bak Nordens mest leste reiseside, Thetravelinspector.no www.thetravelinspector.no

– Man kan reise et helt liv rundt i Møre og Romsdal uten å bli lei. Antall ulike reisemål og kombinasjoner er fantastiske, og de blir stadig flere. Turprosjektet «Stikk Ut» har betydd mye for både folkehelsa og folks mulighet til å finne nye reisemål. Ta en kikk på den regionale Stikk Ut-sida og finn dine nye favoritter, fortsetter Odd Roar Lange, som slår et slag for bærekraftige og kortreiste opplevelser i sommer.

Moldenseren Lange har årlig godt over 100 reisedøgn rundt om i verden, og kjenner Møre og Romsdal godt etter utallige reiser på kryss og tvers i fylket i over 30 år. Også i sommer legger Odd Roar Lange inn flere reiser for gode opplevelser i Møre og Romsdal.  Dette er The Travel Inspector´s kortreiste reisetips for sommeren 2019:

Nordmøre

1. Veiholmen Smøla
Det tok altfor lang tid før jeg fant anledningen til å dra til Smøla. Da jeg først kom meg ut på den fine øya, var jeg solgt. Det vakre fiskeværet Veiholmen er med sine små husklynger, smale veier og stier og nærheten til storhavet er et reisemål i norsk toppklasse. Her kan du besøke pilkemuseet og Olsen-Naustet. Benytt også anledningen til å være med på en uforglemmelig kajakksafari og havørnsafari.

Smøla og Veiholmen er et lite paradis der det ligger langt ute i havet. Bildet er fra kurs- og konferansestedet Olsen-Naustet.

2. I Ole Gunnar Solskjærs fotspor 

Manchester United-manageren er naturligvis byens store stolthet. Og nå kan både besøkende og fastboende ta en tur i fotsporene til fotballhelten. Turen starter ved fotballøkka ved Karihola hvor eventyret startet, og det også er flott tursti ut til Brunsvika og Sandholet. Turen går videre via Dalabrekka skole og ut til CFK-anlegget og til turmålene Lasken og Kleppen. Herfra går veien via Vågen og sentrum, forbi fødestedet Kristiansund sykehus og til friområdet Skjærva på Innlandet. Deretter retur via Tahitibrygga og Sundbåten tilbake til sentrum.

I over 140 år har Sundbåtene vært i fart på havna i Kristiansund.

3.Aursjøvegen og Aurstupet
Aursjøvegen er navnet på den syv mil lange anleggsvegen fra Sunndal til Eikesdal. Det er for det meste grusveg, og en fin sykkeltur for de spreke. Oppe på «platået» finner dere den sommeråpne sætra på Torbuvollen.

Turen går videre til Aursjøhytta (selvbetjent DNT-hytte). En kort sykkel/kjøretur fra hytta kommer dere til den lokale utgaven av Trolltunga, nemlig Aurstupet. Her er det flere hundre meter ned - så vær forsiktig. Stupet ligger bare 400 m fra parkeringen. Ferden går videre ned til vakre Eikesdalen med mulighet for tur til Mardalsfossen.

Romsdal

4. I Jo Nesbøs fotspor
Den verdensberømte forfatteren vokste opp i Molde, og mens bøkene er kjent så er det mange som fortsatt ikke aner hvor opprinnelsen er. I bøkene om Harry Hole (navnekombinasjon av fotballhelten Harry Hestad og lensmann Torstein Hole i Nesset) er det få lokale steder som er nevnt, men Nøisomhedsveien er med i boka Macbeth.

I mange av Di Derre-sangene er steder i Molde nevnt. For eksempel «Gym» fra Langmyra skole, «Rumba med Gunn» fra Folkets Hus i Storgata, «90-metersbakken» i Mølleråsen, Vestnesbakken i sangen «75». Fotball i Molde Idrettspark (gamle Molde stadion) og oppveksten i Solbakken 13 må selvsagt legges inn i rundturen i Molde. Kanskje i uke 29, slik at du kan kombinere med årets Moldejazz. Og, når du først i er i Molde – ta sommerbåten ut til Hjertøya, badeplass og fiskerimuseum.

Ta sommerbåten ut til Hjertøya, der det er både badeplass og fiskerimuseum.

5.Midsund
Øykommunen Midsund har fått flere nye turistattraksjoner. Den sherpa-steinsatte trappa til topps på Rørsethornet (729 moh) eller Digergubben (527 moh) er to av dem. Tar du den lengste så får du en av verdens lengste sammenhengende steintrapper med 2200 trinn med på kjøpet. Det er fine pausepunkter underveis.

Når du først er i kommunen så anbefaler jeg også en tur til Franskhelleren som er skjulestedet for franske krigsfanger de seks siste månedene under andre verdenskrig. Hula ligger 500 meter fra fergekaia på øya Dryna (godt skiltet).

Midsund - Odd Roar Lange på vei opp en av verdens lengste steintrapper som har hele 2 200 trappetrinn.

6.Rauma
Tusenvis av turister velger Rauma som reisemål hvert år. De fleste har Trollstigen som mål, mens mange tar turen over Romsdalseggen som er blitt en svært populær fjelltur.

Mitt tips er å besøke vakre Nordre Flatmark gård, som er en liten perle 15 min kjøring fra Åndalsnes i retning Bjorli.  Vertskapet tar dere gjerne med på omvisning langs gamle ferdselsveger eller langs vakre Rauma elv. Et annet godt alternativ er Aak Hotel hvor dere kan leie elektriske sykler og sykle opp Trollstigen. Eller hva med kajakktur på elva fra Sogge bru og ned til Åndalsnes sentrum og et besøk på Tindesenteret?

Romsdalseggen har blitt en svært populær fjelltur. Foto: Mattias Fredrikson.

Sunnmøre

7. Alnes og Giske
En kort biltur fra Ålesund ligger de to flotte øyene Giske og Godøy . Her kan du rusle langs fjæra, bade i solnedganger og å nyte noe av det beste Sunnmøre kan by på. Kjør fra Giske gjennom tunnel ut til Alnes hvor dronning Sonja er årets sommerutstiller i galleriet i Alnes fyr og opplevelsessenteret. Fiskeværet Alnes er vakkert i seg selv, men turen toppes dersom du tar en fjelltur opp til Storhornet (497 moh).

8. Fosnavåg
Helt ytterst i havet ligger Fosnavåg som for mange er et perfekt utgangspunkt til fugleøya Runde. På Runde er det mulig å leie overnatting i fyrvokterboligen. Men hotellet i Fosnavåg er også en fin base for utflukter. Her er også Sunnmørsbadet, som en fin avkobling på grå eller regnfulle dager. Ikke glem å ta turen ut til Skotholmen og fiskerestauranten her. Det går skyssbåt ut til øya. Fosnavåg ligger i Herøy kommune som har et utall lette, middels og krevende fjellturer å by på.

Kajakkpadling har blitt svært populært blant turistene i Ålesund. Foto: Jonas Forsberg

9. Ålesund
Reis til Ålesund – eller vær turist i egen by. Ålesund er fylkets turisthovedstad og kan by på mange fine opplevelser. Start gjerne rundturen i akvariet tidlig på dagen, og fortsett turen til Molovegen med fiskerimuseet og antikvitetsbutikk. Ålesund har et bredt utvalg av restauranter og mange hotell som i seg selv kan gi en flott opplevelse. Turen opp trappene til Fjellstua er absolutt verd de få minuttene den tar. Særlig for å få med seg solnedgangen. Ålesund har flere gode kaffebarer. Kaffebrenneriet Jacu som holder til i den nedlagte trafostasjonen i Parkgata, holder åpent mandag til fredag fra klokken 10.00 til 15.00 hele sommeren.  Ålesund guideforening har for øvrig daglige byvandringer fra 12.00-13.30 med start fra turistinformasjonskontoret. 

10. Fjordcruise
Den vakreste Sunnmøre har å by på finner du dersom du blir med på fjordcruise fra Ålesund til Geiranger. Skipet seiler fra Ålesund klokka 08.00 og er fremme i Geiranger tre timer senere. Da har dere sett den vakre turen gjennom Vegsundet, forbi Sjøholt og Stranda, og dermed Storfjorden, Sunnylvsfjorden og Geirangerfjorden. De sju søstrene, Friaren og Brudesløret er selvsagt inkludert i turen. Man kan ta buss tilbake til Ålesund, eller gå ombord i båten for returavgang klokka 16.00. Da er du tilbake i Ålesund kl. 19.00. Eller ta en overnatting på et av overnattingsstedene i Geiranger før du returnerer til Ålesund neste ettermiddag.

På båtturen fra Ålesund til Geiranger er de sju søstrene, Friaren og Brudesløret selvsagt inkludert i turen. Foto: Øyvind Heen.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi