Gå til sbm.no
ore Vevang, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Kristiansund.– Det vi må være klar over er at BankID er mye mer enn noe du trenger for å logge inn i nettbanken. Det er «ditt digitale jeg», og du kan faktisk kjøpe hus, hytte og bil med den, forteller Tore Vevang, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Kristiansund.

Lån aldri bort

BankID-en din

BankID er din digitale signatur og din digitale legitimasjon, som erstatter signering med penn. Den er din digitale identitet – den forteller at du er deg. Ingen av oss vil vel signere på en bunke med blanke ark og overlate dem til hvem som helst? Ingen av oss vil vel låne bort BankID-en sin?

– Vi leser overskrifter som «Nordmenn taper hundretusener på BankID-misbruk» og får fortalt historier om både kvinner og menn som har blitt ansvarlig for kjøp og bruk andre har gjort i deres navn, forteller Tore Vevang, banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Kristiansund.

– Det vi må være klar over er at BankID er mye mer enn noe du trenger for å logge inn i nettbanken. Det er «ditt digitale jeg», og du kan faktisk kjøpe hus, hytte og bil med den. Du kan åpne helsejournalen din og ta opp lån og signere lånepapirer med BankID, forteller Tore.

Du kan bli ansvarlig for eventuelle tap
– Det er mange som føler seg usikre i møte med dagens teknologi og trenger hjelp. Det er da nærliggende å be sine nærmeste om hjelp, sier Tove Smenes som er finansiell rådgiver ved kontoret i Kristiansund. – Men misbruk av BankID i nære familierelasjoner forekommer også. Du vil jo gjerne stole på dine nærmeste, men har du med viten og vilje gitt andre tilgang til din BankID, kan du bli ansvarlig for eventuelle tap. Det kan ikke sies for ofte at du aldri må oppgi passordet ditt til andre, og pass på kodebrikken, understreker Tove.

– Selv om det kan være ubehagelig for deg å si til dine nærmeste at de ikke får vite passordet til BankID-en din. At passordet vil du skrive inn selv, så er det slik det skal være. Alle med BankID har lovet banken sin å aldri låne den bort, forteller Tore.

- Kodebrikke og personlig kode må ikke overlates eller oppgis til andre. Ikke til banken, ektefelle, barn, politi eller andre. Dette er din elektroniske legitimasjon og signatur som kan benyttes til mye mer enn å logge inn i nettbanken, sier Tove Smenes.

Bytte BankID passord
Har du gitt fra deg BankID passordet ditt anbefaler vi deg å endre det. Det kan du når som helst gjøre fra menyen når du logger deg inn i nettbanken. Trenger du hjelp kan du ringe Kundeservice på telefon 70 11 30 00. Du kan også ta med deg kodebrikken din og stikke innom et av våre bankkontor for å få hjelp.

Løsningen kan være å opprette disponent på konto
– Er det likevel slik at du trenger hjelp til å betale regninger for eksempel, kan løsningen være å legge til en disponent på regningskontoen din. Men det er viktig å forstå at selv ikke det er helt uten risiko. Det er derfor viktig å følge med jevnlig for å ha kontroll, sier Tore.

En disponent kan logge seg inn i sin private nettbank og ha tilgang til kontoer hvor han eller hun er lagt til som disponent. Disponenten kan da utføre betalinger, overføre penger mellom kontoer, sjekke saldo, hente kontoutskrifter og se på transaksjoner tilbake i tid. Du bestemmer selv hvilke av dine kontoer disponenten skal ha tilgang til.

– Det er flere måter du kan opprette en disponent på. Den raskeste og enkleste måten er at kontoeier ordner det i nettbanken. Et annet alternativ er at både kontoeier og disponent stikker innom et av våre kontor, for da må begge to signere fullmakten. Husk å ta med legitimasjon, avslutter Tove.

Slik legger du til en disponent i nettbanken:

  • Ha tilgjengelig fødselsnummer og navn på disponenten.
  • Velg "Meny" og "Disponenter".
  • Velg hvilken av kontoene dine du vil legge til ny disponent.
  • Velg funksjonen "legg til disponent". Disponenten må være registrert som kunde i Sparebanken Møre.
    Disponenten kan bli kunde her.

Dette er BankID:

BankID er en personlig elektronisk ID – en elektronisk erstatning av legitimasjon. Den erstatter signering på papir med penn, og kan blant annet brukes til:

  • Logge inn i nettbanken
  • Signere låneavtaler
  • Logge inn på offentlige nettsteder som NAV, Helsenorge og Skatteetaten

For å bruke BankID må du ha fødselsnummer, et personlig passord og en engangskode fra en kodebrikke. Noen ganger kan BankID på mobil også benyttes. Ved å låne bort kodebrikken og BankID-passordet ditt, gir du på en måte andre fullmakt til å være deg.

Lån aldri bort BankID-en din eller fortell hva passordet ditt er. Ikke en gang til familie, venner, banken, politi eller andre. Gjør du det, kan du miste retten til erstatning om noen misbruker BankID-en din.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi