Gå til sbm.no
Ellen Cathrin Kvalsund, banksjef ved Sparebanken Møres avdeling i Ulsteinvik. I stedet for å gi barna penger hver gang de trenger det, – gi dem heller et kort og ansvar for egen pengebruk i sommer, sier Ellen Cathrin Kvalsund, banksjef ved Sparebanken Møres avdeling i Ulsteinvik.

Kort eller kontanter:

Gir du barna feriepenger?

Mange voksne sliter med å lære barna om penger og økonomi i en hverdag der vi vippser, betaler regninger, sjekker saldo eller betaler for parkering med apper på telefonen.

– Det er viktig å snakke med barna om at inntekter må komme inn på konto før pengene kan brukes. Eget bankkort kan styrke forståelsen for dette. I stedet for å gi barna penger hver gang de trenger det, – gi dem heller et kort og ansvar for egen pengebruk i sommer, sier Ellen Cathrin Kvalsund, banksjef ved Sparebanken Møres avdeling i Ulsteinvik.

– Opprett en brukskonto med kort til barna, slik at de kan styre sin egen ferieøkonomi. Da vil de i løpet av sommeren få god trening i å ha ansvar for egen pengebruk. De lærer mye av det. Blant annet at de må ha penger på kontoen for at kortet kan brukes, fortsetter Ellen.

Når bør barn få eget kort
I Sparebanken Møre kan foresatte bestille kort til barna fra fylte 7 år. Banken har to typer bankkort for barn og unge; Møre Online uten netthandel til de under 15 år, og Møre Online med netthandel for de mellom 15-18 år.

– Det er opp til foreldrene å avgjøre når barna skal få eget bankkort. Ikke alle er modne for å få eget bankkort når de er 7 år og bør derfor vente. Men det er praktisk å kunne overføre penger til barnet på sekunder. I dag er det ikke mange som har kontanter liggende heller, sier Ellen.

Har barnet smarttelefon kan de laste ned appen Kortkompis, som er en «digital lommebok» og kan se hvor de har brukt penger og hvor mye som er igjen på kontoen. Slik kan bevisstheten av pengenes verdi forsterkes. Foreldrene kan få barnets konto i sin mobilbank og på den måten ha oversikt over barnets kortbruk.

For å få Kortkompis, som er en forenklet mobilbank, må barnet ha eget mobilnummer som registreres hos Sparebanken Møre.

Banken har to typer bankkort for barn og unge; Møre Online uten netthandel til de under 15 år, og Møre Online med netthandel for de mellom 15-18 år.

Hjelp i nøden
En annen fordel er at foreldrene kjapt kan overføre penger til barna hvis det oppstår en situasjon som krever det.

- Har barna eget kort, kan foreldrene når som helst og fra hvor som helst overføre penger. Og her har foreldrene to alternativer. Har barna Vipps kan de vippse og de kan logge inn i mobilbanken og overføre derfra, sier Ellen.

Her kan du lese om Vipps for barn under 15.

Hva er tryggest – kort eller kontanter?
- Blir kontanter mistet eller stjålet, er pengene i de fleste tilfeller borte for alltid. Mister du kortet eller det blir stjålet, kan det sperres. I og med det står navn på kortet er det en mulighet for at noen finner det og leverer det tilbake, avslutter banksjefen.

For å sperre kort til barn i Sparebanken Møre må du kontakte Kundeservice som hjelper deg.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi