Gå til sbm.no
Ung jente i bunad som blir fotografert

Konfirmasjon, bryllup og dåp

Hvor mye skal du gi?

Du er invitert i konfirmasjon, bryllup eller dåp og spørsmålet melder seg raskt, hva skal du egentlig gi i gave?

Det finnes ingen fasitsvar på hva som er korrekt å gi, da dette avhenger av økonomien din. Kjenn på hva du selv mener er riktig og ikke minst hva økonomien din tillater. Selv om det ofte er stort fokus på gaver, handler slike merkedager om så veldig mye mer. Legg ved et fint kort med velmente ord til anledningen i tillegg til gaven, og husk at det er tanken bak som teller, ikke antall nuller.

I fare for å virke gjerrig kan nok mange bli fristet til å gi mer enn økonomien strengt tatt tillater. Ulike undersøkelser viser at det er store forskjeller i hva man gir i gave. Derfor er det viktig å ikke la seg styre av et snitt – men gi det man kjenner er riktig. Det kan også være fint å snakke med andre gjester og forhøre seg om hvilket nivå man skal legge seg på.

Noen tips og råd

  • Både familiens økonomi og størrelsen på familien er forhold som må vurderes, om det er mange konfirmanter eller bryllup i kø de neste årene – må dette tas med i regnskapet.
  • Personlige og gjennomtenkte gaver er alltid ekstra hyggelig å få - tenk over hva du selv ville bli glad for å få i samme anledning. Stol på magefølelsen din.
  • Gaver i form av opplevelser og arvegods er også kjærkomment og kan samtidig være en måte å redusere kostnadene på.
  • Gir man større pengebeløp til konfirmanten eller dåpsbarnet kan man øremerke de, og på den måten sikre at de ikke sløses vekk.
  • For mange vil det i tillegg til gaven være utgifter knyttet til reise og overnatting. Det er viktig at både mottaker og giver tar dette med i vurderingen. De fleste ønsker heller at deres nære og kjære skal delta i begivenheten, enn at de skal bruke for mye penger på en gave.

Hvor mye gir du i konfirmasjonsgave til barn av venner og bekjente?

Resultatene fra undersøkelsen viser så langt at når det gjelder konfirmasjonsgave til "barn av venner" er det flest som svarer kr 200 per konfirmant. Til "barn i gata" og "bekjente" er det kr 100 per konfirmant som har fått flest svar.

Bryllup
Det er vanlig å gi mer i bryllupsgave enn for eksempel til en vanlig bursdag. Før var det en vanlig norm at gaven skulle dekke kuvert-prisen, men i dag verken er eller bør dette være veiledende.

Er du usikker, vurder å gå sammen med andre gjester om å spleise på en litt større gave. På den måten får du avstemt med andre, samtidig som brudeparet kan få en flottere gave. Det kan være lurt å være tidlig ute med å kjøpe bryllupsgaven. De fleste legger ut ønskelister til den store dagen i god tid. Venter du til siste liten med å handle gave, kan du risikere at kun de dyre tingene er igjen.

Les også: Har du bryllupsplaner


Under ser du snittbeløpene som respondenter i en undersøkelse fra 2011 oppga som passende gave til et bryllup (tallene er indeksregulert). Men det er ikke noe fasitsvar. Det viktigste er at gaven blir det du selv tenker er riktig, og tilpasset din egen økonomi.

Foreldrepar (til eget barn): 11.000 kroner
Forelder (til eget barn): 8.700 kroner
Besteforeldre: 4.660 kroner
Familiemedlemmer: 1050 kroner
Nære venner (som par): 845 kroner
Nære venner (singel): 830 kroner
Andre venner: 470 kroner

(Artikkelen ble første gang publisert i mai 2016.)

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi