Gå til sbm.no
– Starter du med å sette en ramme for hvor mye du ønsker og har råd til å bruke på feiringen, så er det et godt utgangspunkt for planleggingen, sier Silje Ervik Tafjord, som er Autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møres kontor i Sykkylven. Foto: Tony Hall

Slik lager du

Konfirmasjonsfest på budsjett

Har du konfirmant om et år eller to og lurer på hva en tradisjonell konfirmasjonsfeiring egentlig koster? Starter du planleggingen nå kan du ta noen grep for å gjøre feiringen litt rimeligere.

Du har kanskje en stor familie og må leie lokaler, og lokalene skal pyntes til fest. Det skal serveres mat og drikke til gjestene. Konfirmanten skal kanskje ha bunad og gave, du skal lage invitasjoner og det skal fotograferes. Kronene ruller fort når det inviteres til konfirmasjonsfest i Norge. 

God planlegging er nøkkelen
– Starter du med å sette en ramme for hvor mye du ønsker og har råd til å bruke på feiringen, så er det et godt utgangspunkt for planleggingen, sier Silje Ervik Tafjord, som er Autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møres kontor i Sykkylven. Hun hadde selv konfirmant i fjor, og mener at det går helt fint å stelle i stand en vellykket konfirmasjon uten at det koster skjorta. 

For å holde budsjettet er god planlegging nøkkelen til å lykkes. Begynner du planleggingen tidlig, er det mulig å finne rimeligere løsninger.

Avklar forventningene med konfirmanten
Silje er opptatt av at konfirmanten må inkluderes i planlegging av feiringen.

– Det er nok mange foreldre som kjenner på forventningspresset rundt både feiring og gave. Barna har godt av lære hva ting koster. Ved å inkludere dem i planleggingen, er det lettere for konfirmanten å forstå valgene som tas. Dette er en fin anledning til å snakke med barna om økonomi og hvilke forventninger konfirmanten har til dagen og til gave, forteller Silje.

For å holde budsjettet er god planlegging nøkkelen til å lykkes. Begynner du planleggingen tidlig, er det mulig å finne rimeligere løsninger.

Det er smart å ha en liten buffer
Mange foreldre starter planleggingen tidlig og setter av penger som skal brukes til konfirmasjonen til barna. Men for de som ikke har gjort det er det ikke for sent. Starter du sparing nå kan du ha en fin sum å lage konfirmasjonsfest for. 

– En smart måte å starte med sparing på er å opprette Småspar. Med Småspar kan du spare litt hver gang du bruker kortet ditt. Bruker du kortet ditt gjennomsnittlig en gang pr. dag og sparer 20 kroner hver gang du bruker det, har du spart 7.300 kroner på et år, forklarer Silje.

Har du egen konto til småsparingen er det ikke så enkelt å falle for fristelsen å bruke sparepengene heller. Har du rom for å spare mer er det enkelt å opprette en fast spareavtale i nettbanken.

Arranger festen hjemme
Det koster fort noen tusenlapper for å leie lokale.

– Vurder om det går an å flytte på møbler eller rydde de helt bort. Kanskje får du plass til et langbord og kan holde konfirmasjonsfesten hjemme? Er ikke dette mulig kan du sjekke om det er rimeligere lokaler til leie som ikke nødvendigvis er et selskapslokale.

Det er ganske vanlig i mange familier og nabolag at de stiller opp med en rett eller en kake til hverandre. Neste gang kan det være din tur å lage en kake til en annen konfirmant.

Pynt enkelt
–  Har du eller noen i din nærhet egen hage som du kan høste fra? Tenk over hva du har og hva du trenger før du tar turen til blomsterbutikken. Inspirasjon finner du på Instagram, Pinterest eller YouTube.

Hjemmelaget mat
– I stedet for å bestille ferdige retter, kan du redusere kostnadene ved å lage maten selv. Det er ganske vanlig i mange familier og nabolag at de stiller opp med en rett eller en kake. Neste gang kan det være din tur å lage en kake til en annen konfirmant.

Planlegger du i god tid kan du lage mat som egner seg til å fryse ned. Kanskje kommer du over gode tilbud også? I tillegg sprer du kostnadene ut over tid.

Lykke til med planleggingen! 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi