Gå til sbm.no
Ung kvinne med lyst hår smiler. Kokkeklær.- Jeg er evig takknemlig for alt foreldrene mine lærte meg om sparing og fornuftig bruk av penger, forteller Malin Hammerø, som i dag forsøker å overføre denne lærdommen til sine egne barn.

Langsiktig sparing:

Malin sparer til gutta sine

Malin Hammerø (33) valgte å droppe bankinnskudd til fordel for langsiktig sparing i fond til de to gutta sine på ti og elleve år. Hjemme lærte Malin å spare av sine foreldre, og det har hun forsøkt å overføre videre til sine barn Leon og Noah.

Etter et samlivsbrudd og noen år i leid bolig, kjøpte Malin seg egen leilighet på Gossen i Aukra kommune hvor hun har Leon og Noah boende hos seg annen hver uke. I dag er hun foreldrene sine evig takknemlig for alt de lærte henne om sparing og fornuftig bruk av penger.

Starte tidlig
– Det med å spare har alltid vært en del av meg. Jeg syntes det var viktig å kunne bidra med det jeg hadde også til barna mine, og starte sparingen til dem så tidlig som mulig. Man vet aldri hva slags behov de kan få. Med lønn som kokk er det ingen garantier for at jeg skal kunne stille som kausjonist for begge to for eksempel, sier Malin.

Lærte barna å spare
Samtidig har hun forsøkt å overføre den lærdommen hun fikk hjemme om sparing til sine egne barn. At det må spares for å få råd til å kjøpe ting man ønsker seg. Hun synes begge guttene er kjempeflinke til å spare og veldig målrettede.

Inspirert og positive
– De har spart pengegaver de har fått til forskjellige anledninger, de har pantet flasker og tatt på seg jobber som blant annet hagestell og gressklipping. Jeg har aldri hørt dem klage, og det virker som de synes sparing er både positivt og inspirerende, forteller Malin.

For kort tid siden hadde begge guttene spart nok til å kjøpe seg hver sin Gaming-pc, og de har spart penger til hver sin sykkel. 

Små beløp kan vokse over tid hvis man sparer jevnt og trutt, og som barn føler du på en ekstra glede ved å ha klart å spare selv til de tingene du har ønsket deg. Foto: Kristin Støylen

Sparte selv som barn
– De så at relativt små beløp kan vokse over tid hvis man sparer jevnt og trutt, og jeg tror de følte på en ekstra glede ved å ha klart å spare selv til de tingene de har ønsket seg. Kanskje setter man også mer pris på tingene sine da, sier Malin.

Slik hun selv lærte å gjøre da hun var barn. Fra hun var rundt 13 til 15 år benyttet hun hver skoleferie til å være med pappa på fiske. Han drev egen båt og Malin sparte det aller meste av det hun fikk betalt for feriejobbingen.

Stolthet og glede
– Målet var en mobiltelefon med fargeskjerm. Jeg husker fortsatt den utrolige stoltheten og gleden jeg følte da jeg endelig hadde spart opp nok penger, og jeg stod der med den «rå» telefonen i hånden, sier Malin med et smil.

BSU
Da hun jobbet som kokkelærling 18-19 år gammel, tok hun opp et lån for å kjøpe bil, og ble samtidig rådet av Sparebanken Møre til å spare litt i BSU (Boligsparing for ungdom). Sparebeløpet økte hun gradvis.

– Jeg var så heldig å ha kausjonister da jeg tok opp lån for å kjøpe meg leilighet. Derfor fortsatte jeg å spare i BSU så lenge jeg kunne og frem til jeg fylte 33 år. Da brukte jeg pengene til å betale ned på boliglånet som i dag er uten kausjonister, sier Malin.

To fond
Det beløpet hun brukte på BSU, pluss litt til, var hun fast bestemt på å bruke til videre sparing og ikke forbruk. Malin ble rådet til å spare i fond til sin pensjon, og ble også rådet til å gå over til å spare i fond til Leon og Noah i stedet for innskuddskonto med lav rente og avkastning. I dag sparer hun 3500 kroner i måneden i to langsiktige fond - et til sin pensjon og et til gutta.


Starter du å spare er det noe du aldri kommer til å angre på, mener assisterende banksjef ved Sparebanken Møres kontor i Molde, Barbro Mork Emblem.

Sparer i fond til barna 

Det er svært mange som sparer til barna sine, og de fleste sparer fortsatt på sparekonto.

– Men vi ser nå en trend på at mange velger å spare i fond til barna også, og da gjerne på aksjesparekonto. Dette kan være smart dersom sparingen foregår over mange år, sier Barbro Mork Emblem, assisterende banksjef i Sparebanken Møre i Molde.

Finn riktig spareform
Barbro forteller at det er viktig å finne den riktige spareformen. Dersom du skal spare over flere år anbefaler hun at du vurderer fondssparing slik at sparepengene dine kan vokse fortere. Det passer ikke for alle, men for de aller fleste. Her kan banken gi deg gode råd.

God sparevane
– Når det gjelder sparing er det viktigste av alt å ha god sparevane. Spar hver måned etter at du har fått lønn eller studielån. Alle klarer å spare litt, og det er vanen som er viktigst, mener Barbro.

For mange er det motiverende å ha et definert mål for sparingen, enten det er egenkapital til bolig, bunad til konfirmanten eller kanskje en litt lengre ferie? Det skal ofte ikke så mye til bare du starter tidlig nok, og det er her den gode sparevanen kommer inn.

Spare for å spare
– I banken har vi et begrep som heter «spare for å spare», og det fungerer helt fint for de fleste. Det er jo ikke alltid vi vet hva vi kommer til å ønske oss der fremme, og da er det fint å ha lagt seg opp en pen sum når en drøm skal oppfylles, sier Barbro.

Alltid lurt å spare
En ting er sikkert ifølge Barbro: Det er alltid lurt å spare. Husk å også spare til en buffer hvis noe skulle ryke – og det gjør det jo fra tid til annen. Det dukker jevnlig opp noe som du ikke hadde planlagt og da er det godt å ha spart litt.

– Sparing gir deg en ekstra god følelse over å ha kontroll på egen økonomi. Kom i gang så tidlig som mulig, det vil du aldri angre på, er oppfordringen fra assisterende banksjef Barbro Mork Emblem.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi