Gå til sbm.no
Kvinne med mørkt hår. Smiler.- Mange tenker at sparing er forbeholdt de med god inntekt. Det er nok en myte. Det er alltid lurt å spare, uansett økonomi, og litt er bedre enn ingenting, mener banksjef Ellen Cathrin Kvalsund fra Ulsteinvik.

Kom i gang med sparing:

Morsom sparing med enkle grep

En konto som heter «sparing til pensjon» høres kanskje ikke så glamorøs ut og pirrer ikke til sparelyst. Kanskje bør kontoen heller kalles «Frankrike tre måneder i året» eller «bobil året rundt»?

Det foreslår banksjef i Sparebanken Møre Ulsteinvik Ellen Cathrin Kvalsund, som et eksempel på sparemotivasjon til pensjon.

Enkle grep som å endre navn på sparekontoene kan gi en ekstra spare-motivasjon. Enten til å starte med sparing eller spare litt ekstra for å nå de mange sparemålene man kan sette seg.

Konkrete sparemål
Som nevnt over kan en enkel navneendring få opp spare-motivasjonen. Men det kan også være andre grep som kan hjelpe på motivasjonen.

– Sett deg flere konkrete sparemål og opprett en konto for hvert mål. Over tid vil man se at pengene vokser og nærmer seg målet. I tillegg til de større, langsiktige målene, bør man ha kortsiktige og mindre sparemål. De er som regel lettere å oppnå og gir motivasjon til å fortsette med sparing. Det enkleste er nok å sette sparemål til kjekke ting, som for eksempel en kajakk, en Gaming-pc eller ny bil. Man angrer aldri på sparing. Og den mestringsfølelsen du opplever når sparepengene er der når du trenger de – den er nydelig, og inspirerer til å fortsette, forteller Kvalsund.

Sparing som trigger
Noen sparemål kan kanskje virke uoppnåelige, noe man bare kan drømme om å få til, men her bryter banksjefen fra Ulsteinvik denne myten.

– Formuler drømmene dine i et notat og bryt ned sparemålet til kroner per måned til målet er oppnådd. Er drømmen å kjøre fra øst- til vestkysten i USA? Finn ut hva det vil koste, og hvor mye du har mulighet til å sette av hver måned for å nå dette målet. Kanskje er det ikke en uoppnåelig drøm allikevel, men du må spare i tre år for å få det til? Da kan du planlegge og drømme, men samtidig vite at det ikke kneler økonomien. Kall gjerne sparemålene noe som trigger – noe du virkelig ønsker deg.

Er drømmen din å kjøpe en seilbåt - eller kanskje å dra på jordomseiling? Formuler drømmen din, finn ut hva den vil koste å realisere og hva du må gjøre for å nå dette målet. Foto: iStock

Alle livets faser
Er det lurt å sette sparemål til ulike livsfaser?

– Det kan være smart å tenke på sparemål til ulike faser i livet. Pensjonstilværelsen er for mange et langsiktig spareprosjekt, men det kan også være andre faser av livet det kan være greit med litt ekstra i bakhånd. Sparing til oppussing eller boligkjøp, ulønna permisjon for å være lenger hjemme med babyen, en båt til fisketurer med barnebarna eller rett og slett ha en langsiktig buffer som kan være der om det blir trangere tider økonomisk, sier Kvalsund.

Buffer i livet
Mange tenker nok at sparing er forbeholdt de med god inntekt. Det er nok en myte, mener banksjefen fra Ulsteinvik. Det er alltid lurt å spare, uansett økonomi, og litt er bedre enn ingenting. Med en gang man får seg jobb, bør man starte med sparing så man blir vant til det. Sparing i en bufferkonto mener Kvalsund er den viktigste sparingen man gjør.

Få kontroll
– Fordel lønna på forskjellige kontoer på en smart måte. Få kontroll. Det som er til overs i slutten av måneden bør over på bufferkontoen. Livet skjer hver dag, og det er alltid lurt å ha en buffer i bakhånd. Da er man i stand til å betale uforutsette ting uten at det velter økonomien, enten man er alene eller har familie. Desto trangere økonomien føles, desto viktigere er det å spare.

Trygghet er viktig
Det er mange gode grunner til å spare i livet, men hva er de viktigste grunnene?

– Trygghet! Og ikke minst at sparing gir oss frihet. Det å kunne gjøre ting man drømmer om når mulighetene dukker opp, eller det å kunne legge seg om kvelden og slippe å bekymre seg for at en ikke har nok penger hvis noe skulle skje. Uten økonomisk frihet kan du være låst i en situasjon du kanskje ikke ønsker å være i, forteller Kvalsund.

Mange drømmer om å reise mer når de blir pensjonister og tenker at pensjonssparing er noe som arbeidsgiveren sørger for. Her bør man få øynene opp før det er for sent. Vil du opprettholde levestandarden som pensjonist, må du spare selv i tillegg. Foto: iStock

Pensjonssparing
Noen tenker sikkert at pensjonssparing er noe som skurer og går gjennom arbeidsgiveren, men her bør man få øynene opp før det er for sent, mener Kvalsund.

– Start så tidlig du kan og skaff deg oversikt over hva du kan forvente deg av utbetaling når du blir pensjonist. Lønn og arbeidstid er det som har størst påvirkning på pensjonsutbetalingen din.  Sjekk om arbeidsgiveren har en god nok pensjonsavtale. Om du i tillegg sparer i fond, sjekk om du kan endre risikoprofilen på fondssparinga. Sparer man noen kroner ekstra hver måned, kan det ha mye å si på økonomien under pensjonen. IPS eller individuell pensjonssparing og aksjesparekonto gir dessuten skattefordeler.

Fordeler med fond
Setter du penger i banken, står de som regel trygt og godt. Sparer du i fond, øker du sjansen for at de vokser og gir høyere avkastning. Fondssparing har over tid vist seg å være mer lønnsomt enn vanlig sparing. Om man vil spare langsiktig er sparing i fond et godt alternativ, da utjevnes ofte svingningene i markedet.

Motivasjon
Kan en spare-motivasjon være å se at pengene vokser dag for dag?

– Absolutt! I mobilbanken kan du følge utviklinga fra dag til dag om du ønsker det, avslutter Kvalsund

Har du lyst til å komme i gang med sparing? Snakk med rådgiveren i banken din. Rådgiveren kan gi deg gode råd tilpasset deg og dine drømmer.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi