Gå til sbm.no

Kort, kontanter og reiseforsikring

Noen gode ferietips

Sommerferien nærmer seg og mange av oss skal ut på tur. Vi har samlet noen gode tips og råd som kan spare deg for økte kostnader og mange ergrelser.

1. Kort i reserve
Ta alltid med deg to bankkort og oppbevar dem hver for seg. Hvis ett kort blir ødelagt, mistet eller stjålet, er du spart for unødvendig mange problemer hvis du har med deg et kort i reserve. Logg på nettbanken og bestill kort her.

2. Sperre kort i mobil- eller nettbanken
Blir et av kortene dine ødelagt, mistet eller stjålet, kan du selv sperre kortet i mobilbanken. Tjenesten finner du under "Kort" i menyen. Trenger du hjelp kan du ringe kundeservice på telefon 70 11 30 00. De hjelper deg gjerne.  

3. Sikker kortbruk
Ved å benytte deg av regionsperre, reduserer du risikoen for kortsvindel. Med regionsperre bestemmer du selv hvor i verden kortene dine skal være gyldige. Regionsperren har du tilgang til i mobil- og nettbank under menyen "Kort".

4. Sjekk konto og transaksjoner
Uansett hvilket kort du velger å benytte, bør du være oppmerksom og følge med på beløpene som går ut av kontoen din. Sommeren er høysesong for svindel og derfor bør du alltid holde et ekstra våkent øye med transaksjonene på kontoen din.

5. Velg lokal valuta
Du gjør som regel en dårlig deal hvis du velger å betale i norske kroner når du handler med kort i utlandet. Det er utsalgsstedet som bestemmer kursen og i tillegg legger enkelte butikker på et gebyr som gjør handelen i norske kroner unødvendig dyr. Velg derfor alltid lokal valuta.

6. Kort eller kontant
Alle land er ikke like digitale som Norge. Selv om du mange steder kan klare deg nesten utelukkende med kort, kan det enkelte steder være helt nødvendig å ha med litt lokal valuta i tillegg. Sjekk ut hvordan det er der du skal reise, og bruk kort der du kan. Det er både billigere og tryggere. Og husk, gi aldri fra deg kortet når du skal betale.

7. Taxfree-handel
Du kan handle taxfree i nesten hele Europa bortsett fra i Norden. Det betyr at du kan kreve tilbake momsen på det du handler i utlandet. Be om tollskjema i butikken der du handler. Når du ankommer flyplassen hvor du ferierer må du fylle ut noen papirer for å få tilbakebetalt tollen. Du kan ha med deg varer for inntil 6000 kroner ved opphold utenfor Norden i mer enn 24 timer uten å måtte betale toll og avgifter.

8. Sjekk reiseforsikringen
Før ferien er det viktig å sjekke reiseforsikringen. Sjekk om den er gyldig, at alle er dekket og hva den dekker. Da slipper du å gå på en økonomisk smell om dere blir utsatt for tyveri, uhell eller en ulykke. Les mer om reiseforsikring her. Husk, reiseforsikring er like viktig om du ferierer i Norge. Har du ikke reiseforsikring kan du enkelt kjøpe den i mobil- eller nettbank.

9. Last ned Eika Reise
Bestill europeisk helsetrygdkort hos helsenorge.no og last ned reiseappen Eika Reise. Da har du alltid forsikringskortet ditt for hånden!

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi