Gå til sbm.no
Anita Uggedal, autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre.Anita Uggedal forteller at Kundeservice får mange spørsmål angående BankID og BankID på Mobil i forbindelse med at Skattemeldingen blir lagt ut.

Skattemeldingen for 2018

Pass på dette

Årets skattemelding er rett rundt hjørnet. Bruker du litt ekstra tid på å gå gjennom skattemeldingen din, kan det være flere tusen kroner å hente i skattefradrag.

Endringer i livssituasjon som for eksempel endret bosted, jobb og utdanning, påvirker både hvor mye du skal trekkes i skatt og hvilke fradrag du har rett på. Derfor kan det være fradrag du ikke hadde rett på tidligere, eller ikke visste om, som er gjeldende nå. En ekstra titt på skattemeldingen kan dermed lønne seg.

Lengre reisevei?
Har du flyttet eller endret arbeidsplass og fått lang reisevei til jobb, kan du ha krav på reisefradrag. Du kan beregne om du har rett til reisefradrag ved å bruke Skatteetaten sin reisefradragskalkulator. Merk deg at om du overnatter borte på grunn av jobb, kan du ha krav på pendlerfradrag. I pendlerfradrag inngår merkostnader til kost, losji og reiser til og fra pendlerboligen. For skattemeldingen for 2018 gjelder nye regler for kost og losji for pendlere, les oppdatert informasjon her.

Husholdninger
Er du en del av en husholdning, er det flere poster du må huske på når skattemeldingen kommer. Har du kjøpt ny bolig i løpet av 2018, er det lurt å undersøke om det står riktig likningsverdi i skattemeldingen. Gebyr for låneopptak og refinansiering av lån kan også gi fradrag på skattemeldingen. En annen ting å merke seg er at gifte lignes sammen, mens samboere liknes hver for seg. Siden boliglån og renter føres opp på hovedlåntaker, må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter.

Foreldrefradrag er også en post å merke seg. Har du barn som var under 12 år i 2018, har du rett på foreldrefradrag. Blant annet innebærer dette fradrag på utgifter til barnevakt, SFO og barnehage. Fradrag gis for kostnader med inntil 25 000 kroner for første barn, deretter et tillegg på 15 000 kroner per barn.


"Utleie av bolig kan også gi deg rett på skattefradrag. Har du skattepliktige leieinntekter, kan du også få fradrag på utgiftene du har hatt i forbindelse med utleie"


Andre fradragsposter
BSU-konto er en konto mange kjenner til, men visste du at du kan få tilbake på skatten når du sparer i BSU? Sparing i BSU gir et fradrag på 20 % av sparebeløpet og du kan spare maksimalt 25 000 kroner i året. Om du har hatt skattepliktig inntekt i 2018 kan du altså få opptil 5 000 kroner i skattefradrag. 

Leier du ut hele eller større deler av boligen din, og har en leieinntekt på over 20 000 kroner, er du skattepliktig for leieinntektene. Er du skattepliktig for leieinntektene, vil du også kunne få fradrag på utgiftene du har hatt i forbindelse med utleie. Les mer om det her.

Tips: Er du usikker på hvordan du skal fylle ut skattemeldingen? Eller lurer du hvilke fradrag du har krav på? Sjekk https://www.skatteetaten.no/person/skatt/ for mer informasjon. 


Endringer i livssituasjon som for eksempel endret bosted, jobb og utdanning, påvirker både hvor mye du skal trekkes i skatt og hvilke fradrag du har rett på. Derfor kan det være fradrag du ikke hadde rett på tidligere, eller ikke visste om, som er gjeldende nå.

Har du BankID i orden?

For å få tilgang til skattemeldingen din, kan du logge inn med BankID eller BankID på mobil. Er du usikker på om du har BankID? Slik kan du sjekke det:

  • Logg på nettbanken slik du vanligvis bruker
  • Velg «Alt innhold» og «BankID»
  • Har du BankID finner du status for den her
  • Har du ikke BankID kan du aktivere tjenesten. Er BankIDen utløpt kan den reaktiveres her

BankID på mobil er knyttet til simkortet i mobilen din og aktiveres slik:

  • Velg «Alt innhold» i nettbanken
  • Under menyen «Innstillinger» finner du «BankID på mobil»
  • Velg «Bestill BankID på mobil»
  • Følg så instruksjonene på telefonen. Mobiltelefonen må være på og tastelåsen av under aktiveringen

Har du glemt passordet på BankIDen din? Ingen problem! Gå bare til «Glemt BankID passord» i påloggingsbildet og bestill deg et nytt. 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi