Gå til sbm.no

Her er fem gode råd

Ta kontroll

La 2016 være året du får enda bedre kontroll på egen økonomi. Ta styring allerede nå - det kan lønne seg.

1. Budsjett
Mange undervurderer sitt vanlige forbruk. Å sette opp et budsjett er ofte nøkkelen til god oversikt. Å lage et budsjett som du klarer å holde deg til gir en god følelse av mestring, uavhengig om du er 20 eller 50 år. Det viktigste med å lage et budsjett er å få oversikt over de største enkeltpostene, slik at du slipper ubehagelige overraskelser i hverdagen, både på kort og lang sikt.

I nettbanken finner du tjenesten "min økonomi", her kan du lettere få en oversikt over hva du brukte pengene til i 2015. Dette kan danne grunnlaget for ditt nye budsjett.

2. Ukehandling
Du har nok hørt det før, men det viser seg at du kan du spare mye penger ved å handle sjeldnere og større. Det hele handler i stor grad om planlegging. Sett opp en ukemeny, og du hold deg til handlelisten når du er i butikken. Det gjør at du kaster mindre mat, fordi du har planlagt hva du skal ha. Det er bra både for miljøet og for lommeboken. En ekstra bonus er at du sparer tid ved å slippe å stoppe i butikken på vei hjem hver dag.

3. Sparing
Du har sikkert noe du kunne tenke deg å spare til, som for eksempel drømmeferien, egen eller større bolig, ny bil eller mer langsiktig og ikke minst viktig; egen pensjon. Start sparing ved å sette av litt penger hver måned. Du blir nok overrasket over hvor fort også små innskudd blir til større summer. Når du er klar, kan du øke sparingen din, slik at du enda raskere når målet ditt.

Nedbetaling av gjeld er også en god måte å spare på, spesielt nå når innskuddsrentene er så lave. I tillegg reduseres gjeldsrentene i 2016 til 25 prosent. Dette gjør også sitt til at det blir ekstra gunstig å betale ned på lånet.

4. Fyll opp bufferen
Rot i økonomien begynner ikke alltid med et mislykket boligkjøp, et bomkjøp av bil eller en stor vannlekkasje. Bruker du opp alt hver måned, kan en uforutsett regning være nok til at man havner på etterskudd. Hva når vaskemaskinen ryker eller bilen må på verksted? Har du fylt opp sparekontoen med en eller to månedslønner, takler du slike uforutsette utgifter på strak arm og slipper kredittkort, avbetaling eller inkasso.

5. Få bukt med lommetyven
Alle de småbeløpene som hver dag forsvinner ut av lomma – eller mest sannsynlig bankkortet ditt - blir ganske mye penger i løpet av en måned og et år. Trenger du å kjøpe en latte, en flaske vann eller en pølse i brød? Utfordre deg selv til å kutte ned på disse småkjøpene. Test deg selv i sløsekalkulatoren, og se hvordan du kommer ut. Det er først når du er bevisst disse lommetyvene at du er motivert til å gjøre noe med det.

Inntekten din er ikke avgjørende
Det er ikke nødvendigvis inntekten din som avgjør hvor god råd du har. Hvor mye penger du sitter igjen med avhenger også av hvor flink du er til å disponere pengene dine. Ved å tenke over disse rådene og følge dem, er du på god vei til en enda sunnere økonomi.


Flere artikler i kategorien Privatøkonomi