Gå til sbm.no
Gutt med kikkert, valg av spareform, høy sparevilje.

Tenk fremtid - spar smart

Valg av spareform

Når du skal velge spareform er det viktig å tenke gjennom tidshorisont, formål, risiko, månedlig sparebeløp og om pengene kan bindes opp for en periode. Basert på dette vil ulike spareformer kunne velges.

En spareform som ikke går av moten, er boligsparing. Etter at kravet til egenkapitalandel ved boligkjøp økte, har boligsparing blitt enda viktigere. Anbefalingene fra Finanstilsynet er 15 % egenkapitalandel, og dersom drømmeboligen koster to millioner kroner betyr det at man må ha 300.000 kroner i egenkapital.

BSU har nettopp blitt enda bedre

Med Boligsparing for ungdom (BSU) kan man spare inntil 25.000 kroner i året, og fra og med 2016 kan man spare totalt 300.000 kroner. Ordningen gjelder til og med det året man fyller 33 år. BSU gir i tillegg skattefordeler med inntil kr 5.000 i direkte skattefradrag, så det lønner seg å ha skattbar inntekt når du sparer i BSU for å få full utnyttelse av ordningen. De gode rentene og skattefordelen er det som bidrar til å gjøre ordningen ekstra gunstig.

Nedbetalt bolig gir muligheter
De som allerede er huseiere, sitter med en sparegris. Mange legger mye sparing i å betale ned boliglån, og dette gir muligheter etter hvert som avdragene krymper lånet. Når man sitter der med nedbetalt hus, er det mange som låner opp igjen på boligen for f. eks. å bygge hytte.

Sparing til pensjon
Alle må spare, både kortsiktig og langsiktig. En viktig gruppe er de som tenker på pensjon - eller bør begynne å tenke på pensjon. Alle som vil oppnå en god pensjon bør spare i tillegg. Det er aldri for tidlig å begynne, og jo tidligere man begynner, jo lavere kan det månedlige sparebeløpet være - og jo mindre merkbart er det for hverdagsøkonomien. Starter du å spare når du er 30, slipper du unna med halve sparebeløpet enn når du er 40 som følge av rentes rente effekt.

Drømmen i sikte
Sparing knyttet til noe konkret, kalles gjerne formålssparing. Målet med sparingen kan være kjøp av bil, båt eller hytte, eller en lengre ferie. I dag ser vi at det er hytte som er trenden, og da har man gjerne litt kortere tidsperspektiv. Kjøpet skal helst skje snarest råd, og en tidshorisont på 3-5 år er vanlig. Legg en plan for hva du ønsker å oppnå og hvor mye du bør spare månedlig for å nå målet. Jo før du setter i gang, jo før kan du realisere drømmen.

Start fast sparing i dag

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi