Gå til sbm.no
Banksjef Kjell Martin Ringset i Sparebanken Møre på Stranda.– God økonomi handler ikke nødvendigvis om å ha mye penger, men å ha et bevisst forhold til dem og hva man velger å bruke pengene på, sier banksjef Kjell Martin Ringset i Sparebanken Møre på Stranda.

Budsjett?

Vi er dårligst i Europa

Du kan spare tusenlapper, men likevel er vi dårligst i Europa på å sette opp et enkelt budsjett.

– Et budsjett kan bety mange penger spart. Du får oversikt og kontroll, sier banksjef Kjell Martin Ringset i Sparebanken Møre på Stranda.

Han tror en av grunnene til at Norge havner helt nede på 21.plass blant 24 land i Europa, er at mange nordmenn føler de har god råd og trygge arbeidsplasser. Ifølge OECD-undersøkelsen er det en av fire i Norge som har et budsjett. I Sverige er det 50 prosent, og i Polen åtte av ti.

Her er banksjefens åtte tips til hvordan du kan ta grep om din økonomi:

 1. Ta kontroll
– God økonomi handler ikke nødvendigvis om å ha mye penger, men å ha et bevisst forhold til dem og hva man velger å bruke pengene på. De fleste av oss undervurderer eget forbruk. Derfor lønner det seg å ta kontroll på egen økonomi, mener Ringset.

2. Start med nettbanken
Begynn med et dypdykk i nettbanken. Der kan du enkelt finne ut hva du bruker pengene dine på. Skaff deg en oversikt over hva som kommer inn og hva som går ut hver måned. Det vil trolig gi deg aha-opplevelser og motivasjon til å spare.

En oppstilling måned for måned gjennom året gir også en god oversikt over de faste utgiftene som gjerne kommer på faste tidspunkt, men med beløp som gjør at det både er fornuftig og nødvendig med planlegging.

3. Vær kritisk
Trenger du alle TV-kanalene, musikk- og film-abonnementene eller andre ting du abonnerer på? Er det noe du punger ut for hver måned men som du knapt nok bruker? Gå noen runder og vær kritisk. Hva med alle lommetyvene som kjøpekaffe, snacks, vannflasker, mat-i-farta og andre småting? Eller lunsjen? Hva med å ta med egen matpakke på jobb.  Det blir mye penger over tid.

Sjekk det selv her med kalkulatoren for impulskjøp.

4. Lag budsjett
Når du har skaffet deg en oversikt, gått gjennom økonomien din og funnet ut hvor du kan og vil spare penger, bør du sette opp et budsjett – måned for måned.  Budsjett er den smarteste måten å få oversikt og kontroll på. 

 – Det høres kanskje utrolig kjedelig ut, men du finner fort ut at det slett ikke stemmer.  Det gir deg derimot stålkontroll på både inntekter og utgifter, sier Ringset. 

Med et bevisst forhold til hva du bruker penger på kan du spare tusenlapper. Vi har alle noen "lommetyver" som kjøpekaffe, vannflasker og mat i farta som vi kan klare oss uten.

5. Lag handleliste
Mat er nok den posten hvor det er mest – og ofte svært mye – å hente for de fleste av oss. Er du som mange andre, kjenner du til hvor mye som ukritisk havner i vogna når du handler uten mål og mening og på tom mage.

– Sett av litt tid til å planlegge mat og middager for hele uka. Lag en handleliste. All erfaring tilsier at du da sparer masse penger og kaster mindre mat.  Sjekk også ut billigproduktene og restediskene i butikken, er rådene fra Kjell Martin Ringset.

6. Spar
– Du bør lage en budsjettpost for sparing. Sparing kan ofte være svært motiverende hvis man setter seg opp konkrete mål. Start med å spare opp en bufferkonto for uforutsatte utgifter.  Deretter vil det være naturlig å vurdere både sparing til et spesifikt formål og ikke minst til ønsket fleksibilitet som pensjonist, sier Ringset.

7. Sjekk med banken  
Be om et møte med din rådgiver i banken. Rådgiveren kan fortelle deg hvilke sparealternativ du har og sammen kan dere finne ut hva som passer best for deg. Et godt, generelt råd er å opprette en spareavtale med et fast beløp i måneden. Mulighetene er mange. Fondssparing som her er en av dem.

Sjekk også ut  SMÅSPAR her. Med SMÅSPAR sparer du noen kroner hver gang du trekker kortet. 

 8. Start nå!
– At rentene er på vei oppover kan jo være et godt påskudd til å ta enda bedre kontroll over økonomien. Samtidig er rentenivået fortsatt så lavt at de fleste bør ha en god del å gå på og rom for å spare, mener Ringset.

– Et budsjett kan bety mange penger spart. Du får oversikt og kontroll, sier banksjef Kjell Martin Ringset.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi