Gå til sbm.no
Kvinne som viser frem skattemeldingen.Eier du allerede en bolig eller deler av en bolig får du ikke skattefradrag etter de nye BSU-reglene.

Boligsparing for ungdom

Nye BSU-regler i 2021

Formålet med BSU-ordningen er å hjelpe unge inn på boligmarkedet. En tredjedel av de som sparer i BSU eier allerede bolig. Derfor endrer regjeringen BSU-regelverket for å målrette ordningen mot unge som ikke eier bolig.

Eier du allerede en bolig, får du ikke lenger skattefradrag gjennom BSU-ordningen. Dette gjelder også om du eier en del av en bolig. Du kan fortsette BSU-sparingen selv om du ikke får skattefradraget. Selger du boligen uten å kjøpe en ny, vil du kunne få skattefradrag igjen. 

Det er viktig å huske på at du kan bare ha en BSU-konto. Kjøper du en bolig og bruker sparepengene fra BSU-kontoen og senere selger boligen, kan du ikke opprette ny BSU-konto. 

Det årlige sparebeløpet økes fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. Sparer du maks årlig sparebeløp vil du kunne oppnå rammen for totalt sparebeløp på 300.000 på litt under 11 år. 

Skattefradraget på 20% av det årlige sparebeløpet er uforandret. Det er skattefradraget som gjør det det ekstra lønnsomt å spare i BSU. Du får 5.500 kroner fra staten for å sette inn 27.500 kroner på BSU-kontoen din. Sparing i BSU er den smarteste risikofrie måten å spare til bolig på. 

Husk at du får bankens beste innskuddsrente på sparepengene dine i tillegg til skattefradraget. 

Er du kunde i Sparebanken Møre og har mobilbank eller nettbank, kan du opprette BSU konto og starte fast spareavtale direkte i nettbank eller mobilbank. Les mer her.


Her har du oversikten over BSU-reglene for 2021.

  • Skattefradrag for BSU gis til og med det året du fyller 33 år
  • Pengene på BSU-konto kan brukes til å kjøpe bolig eller til å betale ned boliglånet
  • Fra 2021 kan du spare inntil 27.500 kroner årlig
  • Du kan spare totalt inntil 300.000 kroner - pluss rentene du får
  • Du må ha skattbar inntekt for å få skattefradraget. Du må tjene rundt 75.000 kroner for å få fullt skattefradrag for BSU-sparingen din
  • Sparer du det årlige maksimalbeløpet, vil du få 5 500 kroner i fradrag på skatten. Det vil si 20% av det årlige sparebeløpet
  • Eier du bolig eller deler av en bolig får du ikke skattefradrag lenger
  • Pengene du har spart i BSU må brukes til å kjøpe bolig eller betale boliglån. Hvis du ikke bruker pengene på bolig, må du betale tilbake skattefradraget du har fått
  • Du kan ta ut de pengene du har satt inn innenfor samme år Når du avslutter BSU-kontoen din, kan du ikke opprette ny BSU-konto senere

Flere artikler i kategorien Ung og økonomi