Gå til sbm.no
Netthandel med kredittkortMed et kredittkort får du større økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Det er bra, men å eie et kredittkort forplikter også. Foto: Torbjørn Sandbakk

Er du en

Fersk kredittkorteier?

Med et kredittkort får du større økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Det er bra, men å eie et kredittkort forplikter også. Det er tre ting du bør være oppmerksom på.

1. Forskjellen på bankkort og kredittkort 
Et vanlig bankkort knyttet til bankkontoen din kan du bruke så lenge du har penger på konto. Når du bruker bankkortet i butikken blir pengene trukket automatisk fra kontoen din og umiddelbart overført til butikkens bankkonto. Det vil si at du betaler med en gang og pengene forsvinner fra kontoen din.

Et kredittkort er ikke koblet til noen konto, men gir deg tilgang til en sum penger som du kan låne. Når du bruker kredittkortet, låner du penger. Det kan du gjøre inntil du har nådd det avtalte beløpet – til kredittgrensen er nådd. Når du har betalt ned alt eller deler av summen, kan du igjen låne opptil grensen.

2. Bruk kortet fornuftig og betal tilbake ved forfall
I motsetning til bankkort, hvor pengene forsvinner fra kontoen med en gang, betales kredittkort på etterskudd. En gang i måneden får du en faktura på det du har brukt på kredittkortet. Betaler du alt du har lånt innen forfallsdatoen som står på fakturaen, koster det deg ingenting å bruke kredittkortet.

Du kan altså låne rentefritt i inntil 45 dager. Velger du å utsette betalingen og kun betale det månedlige minstebeløpet, blir det lagt til renter av det du har lånt til summen er betalt ned.

3. Utsetter du tilbakebetalingen må du være klar over hva det koster
Du kan ikke utsette betalingen av hele beløpet du har brukt/lånt. Du må alltid betale inn minstebeløpet. Dette er fordi for lånet ditt ikke skal øke for mye og for at banken skal forstå at du gjør en vurdering. At du har tenkt å betale det du har lånt, men velger å ikke betale alt med en gang. Velger du å utsette betalingen, sjekk hva det koster deg i ekstra renter. 

Priseksempel ved utsatt betaling
En regel bør være at du ikke låner mer enn du kan betale tilbake. Betaler du fakturaen ved forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Utsetter du betalingen, betaler du renter. Effektiv rente er 23,9 %. Låner du 15.000 kroner over 12 mnd er kredittkostnaden 1.518 kroner. Totalt beløp blir 16.518 kroner.

Les mer og søk om Mastercard


Les også:
"I år skal vi på kortreist ferie"
"Fordeler ved å ha kundeforhold og kredittkort i samme bank"

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi