sbm.no Gå til sbm.no
Betenkt kvinne som sitter foran en PC.

Skattepengene

Fikk du baksmell?

Det kan være en utfordring å skrape sammen nok til å betale restskatten hvis du ikke har tatt høyde for en baksmell og spart deg opp penger. Men det finnes noen gode råd.

- Først bør du grundig sjekke skattemeldingen som kom 4. april, for eventuelle feil. Er du fortsatt i minus bør du umiddelbart gå i gang med å legge en plan for å bli kvitt restskatten, sier autorisert finansiell rådgiver Ann Kristin Røstad Øvrevoll i Sparebanken Møre.

Småsløsing
Er det et mindre beløp kan det være smart å sjekke om du har noen gamle konti hvor det står noen kroner. Eller kanskje kommer du langt ved å knipe litt inn på den daglige småsløsingen.

Ferie og mat
- Et godt råd er også å knipe inn på ferien og eller matbudsjettet. Er det mulig å droppe den dyre ferien og heller bruke noe av feriepengene til å betale restskatt? Også når det gjelder mat kan det være noen tusen å spare ved å være enda mer bevisst på hva man handler, mener Øvrevoll.

Jobbe ekstra
Har man kapasitet og en jobb hvor det er muligheter for å jobbe litt mer, eventuelt overtid eller kanskje skiftordninger, kan det være en grei måte å hanke inn litt ekstra på.

Noe å selge
- Et annet råd kan være å se seg litt rundt hjemme og se om det er noen man strengt tatt ikke har brukt for. Kanskje kan det være møbler, utstyr eller klær man kan legge ut for salg for å spe på inntekten, sier Ann Kristin Røstad Øvrevoll.

Ikke kredittkort
Røstad Øvrevoll synes ikke det er noen god ide å gripe til kredittkortet for å betale restskatten. Da kan man lett havne i en ond sirkel.

- Om du ikke ser noen umiddelbare løsninger så kan man ta kontakt med banken for å drøfte eventuelle muligheter og løsninger, sier Ann Kristin Røstad Øvrevoll, autorisert finansiell rådgiver.

Kontakt banken
- Er det et litt større beløp som du er skyldig og du ikke ser noen umiddelbare løsninger så kan man også ta kontakt med banken sin for å drøfte eventuelle muligheter og løsninger, sier Ann Kristin Røstad Øvrevoll.

Øvrevoll mener et generelt og godt råd er at man gjennom hele året sørger for å ha en «buffer» på en konto. Det vil gjøre det litt lettere å håndtere en baksmell hvis den kommer overraskende.

LES OGSÅ: Ta kontroll over egen økonomi

Snitt restskatt
Ved siste skatteoppgjør var det 36.000 personer i Møre og Romsdal som fikk restskatt. I snitt var restskatten 22.000 kroner.

Skattetrekksmeldingen
Vil man unngå restskatt neste år, må man først finne ut årsaken til restskatten. Deretter er det smart å sjekke om tallene i skattetrekksmeldigen som du mottar i desember, stemmer. Hvis ikke tallene stemmer må du endre skattekortet ditt. Alle kan endre skattekortet sitt på skatteetaten.no.

På nettet vil du også finne flere kalkulatorer for skattetrekk for lønnsmottakere som viser hvordan du ligger an underveis.

Slipp unna renter - betal innen 31. mai
Har du mulighet til det, lønner det seg å betale restskatten innen 31. mai. Da slipper du å betale renter av restskatten din.

Betaler du ikke innen fristen vil alle som har restskatt over 1.000 kroner få delt opp restskatten i to beløp som forfaller tre og åtte uker etter at skatteoppgjøret er klart. For de fleste vil dette bety i slutten av august og 8 uker etter dette.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi