Gå til sbm.no
Mann sitter foran datamaskin, ser inn i skjermen. Holder mobiltelefon i hånden. For at du skal få alle fradragene du har krav på, er det lurt å sette av tid til å sjekke at alt i skattemeldingen stemmer. FOTO: Kristin Støylen

Snart kommer

Skattemeldingen for 2020

16. mars starter utsendelsen av skattemeldingen for inntektsåret 2020. Her kan du lese mer om hva som er nytt og hva du må huske på når du sjekker skattemeldingen din.

Puljevis utsending
Årets skattemelding sendes ut puljevis til elektroniske brukere i perioden 16. mars til 7. april. Du får beskjed på sms eller e-post når skattemeldingen din er klar, og det er derfor ingen poeng i å logge inn for å sjekke før du har fått varsel. 

Motta skattemelding digitalt
For å få tilsendt skattemeldingen digitalt må du være registrert som bruker hos skatteetaten.no. Du kan når som helst registrere deg for å motta skattemeldingen elektronisk. Mottok du skattemeldingen elektronisk i fjor trenger ikke å registrere deg på nytt. For personer som får skattemeldingen på papir, starter utsendelsene 7. april.

Sett av tid til gjennomgang
Skattemeldingen er delt inn i ulike tema med poster som naturlig hører sammen. Du finner hjelpebokser under hvert tema med informasjon som gjør utfyllingen enklere. Du er selv ansvarlig for at opplysningene i skattemeldingen er korrekt. For at du skal få alle fradragene du har krav på, er det lurt å sette av tid til å sjekke at alt i skattemeldingen stemmer. 

Pass på disse postene
Når du går gjennom skattemeldingen din, er det flere poster som er verdt å merke seg.

 • Har du kjøpt ny bolig i løpet av 2020, er det lurt å undersøke at det står riktig ligningsverdi i skattemeldingen.
 • Gebyr for låneopptak og refinansiering av lån kan også gi fradrag.
 • Husk at gifte lignes sammen, mens samboere lignes hver for seg.
 • Siden boliglån og renter føres opp på hovedlåntaker, må dere manuelt dele gjeld og gjeldsrenter. 
Er du usikker på hvordan du skal fylle ut skattemeldingen kan du finne gode tips på skatteetaten.no.

Leieinntekter
Leier du ut hele eller større del av boligen din, kan leieinntektene være skattepliktig. Er leieinntektene skattepliktig, vil du også kunne få fradrag på utgiftene du har hatt i forbindelse med utleie. Du kan lese mer om det her

Tips: Er du usikker på hvordan du skal fylle ut skattemeldingen? Eller lurer du hvilke fradrag du har krav på? Sjekk Skatteetaten for mer informasjon.

Koronaåret 2020
Koronaen har hatt innvirkning på mye, og kan også påvirke skattemeldingen din. Fradrag for arbeidsreiser kan være redusert som følge av hjemmekontor eller permittering. I tillegg kan lavere lånerenter og endring i inntekten føre til at skatteberegningen er annerledes enn forventet. 

Utbetaling av skatteoppgjøret
Fristen for å endre og levere skattemeldingen er 30. april. Skatteoppgjøret kan imidlertid være ferdig i løpet av en til to uker etter at du har levert skattemeldingen. Dette avhenger av følgende vilkår: 

 • Du må levere skattemeldingen. Det vi si at du aktivt må sende den inn og ikke bare ser over tallene
 • Er du gift må både du og ektefellen din ha levert skattemelding
 • Du må ha skatt til gode
 • Du kan ikke ha ubetalte skattekrav
 • Skattemeldingen din har ikke blitt tatt ut til kontroll

Vær obs på svindelforsøk
I perioden rundt utsendelse av skattemelding og skatteoppgjør, har det tidligere vært meldt om flere svindelforsøk. Dessverre er det ingen grunn til å tro at det blir annerledes i år. Vær på vakt om du skulle få en epost eller sms der du blir bedt om å oppgi personopplysninger, kortinformasjon og/eller blir bedt om å logge inn med BankID.

Les mer om godt BankID-vett her


Har du BankID i orden?

For å få tilgang til skattemeldingen din, kan du logge inn med BankID eller BankID på mobil. Er du usikker på om du har BankID? Slik kan du sjekke det:

 • Logg på nettbanken slik du vanligvis bruker
 • Velg «Alt innhold» og «BankID»
 • Har du BankID finner du status for den her
 • Har du ikke BankID kan du aktivere tjenesten. Er BankIDen utløpt kan den reaktiveres her

BankID på mobil er knyttet til simkortet i mobilen din og aktiveres slik:

 • Velg «Alt innhold» i nettbanken
 • Under menyen «Innstillinger» finner du «BankID på mobil»
 • Velg «Bestill BankID på mobil»
 • Følg så instruksjonene på telefonen. Under aktivering må mobiltelefonen være på og tastelåsen av.

Har du glemt passordet på BankIDen din? Ingen problem! Gå bare til «Glemt BankID passord» i påloggingsbildet og bestill deg et nytt. 

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi