Gå til sbm.no
Synne Korsnes Hildrestrand, sitter med en pc foran et vindu.Synne vil absolutt anbefale andre å vurdere fondssparing. – Er du usikker så ta kontakt med banken din og snakk med en rådgiver, er rådet fra Synne Korsnes Hildrestrand.

Fondssparing:

Sparer til en trygg fremtid

Frykten for å tape penger og lite kunnskap om fondsparing gjorde at Synne Korsnes Hildrestrand (27) vegret seg litt for å spare i fond. Det endret seg etter et møte med en rådgiver i Sparebanken Møre.

Nå er Synne som jobber som kunderådgiver i markedsavdelingen i Sunnmørsposten, blitt en av stadig flere unge fondssparere.

Trygghet trigget
– I utgangspunktet ønsket jeg å starte med pensjonssparing, men nå har det vel blitt en slags kombinasjon. Det som trigget meg til å spare i fond er først og fremst at jeg ønsker meg en trygg fremtid og det gir bedre avkastning enn tradisjonell banksparing. Det er mer lønnsomt over tid, forteller Synne.

Vil være uavhengig
Synne har alltid hatt et mål om å være selvstendig og ikke være avhengig av noen økonomisk. Hun har ikke alltid vært like flink til å spare, men har blitt flinkere med årene.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde begynte med fond og BSU tidligere, men det viktigste er at jeg har begynt nå, sier Synne som ble fondssparer i januar i år.

Venner og bekjente
Hun fikk først høre om sparing i fond via venner og bekjente, og fikk også litt informasjon om fondsparing via Sparebanken Møres mobilbankapp. Men det gikk en liten stund før hun faktisk tok grep.

Snakket med rådgiver
Virket dette med å spare i fond litt ukjent og skremmende?

– Ja, jeg kjente så lite til det. Jeg var redd for å tape penger. Derfor kontaktet jeg rådgiveren min i Sparebanken Møre. Hun ga meg veldig god informasjon og brukte god tid på å forklare meg hvordan det fungerte. Hun hjalp meg å finne den fondsparingen som passet best for meg. Uten dette møtet hadde jeg nok ikke startet med sparing i fond.

Graf som viser historisk utvikling av Oslo Børs hovedindeks fra 1985 til 2020.

Lav risiko
Synne valgte fond med lav risiko, men nå som hun føler seg tryggere, vil hun vurdere både risiko-graden og om hun eventuelt skal øke sparebeløpet på 2000 kroner i måneden. Det finnes svært gode statistikker på at det å spare i fond over tid har vist seg å være mer lønnsomt enn tradisjonell banksparing.

God kontroll
Synne er ganske bevisst, og har god kontroll på egen økonomi. Hun og hennes samboer kjøpte leilighet i 2019, men betaler mindre på boliglånet enn det de gjorde da de leide bolig. De har to biler uten lån, men ellers de vanlige utgiftene som de fleste har.

Budsjett
– Jeg har laget meg et budsjett som jeg oppdaterer med jevne mellomrom. Det er viktig for meg å ha god oversikt, og at jeg kan betale regningene mine og spare litt. Jeg er opptatt av at utgiftene ikke blir for store i tilfelle utforutsette utlegg eller redusert inntekt, sier Synne.

Synne har ingen kostbare hobbyer, men er glad i fjellet, liker å gå turer, trene og være sammen med familie og venner.

Fin balanse
– Økonomi er viktig for å få livet til å gå rundt, samtidig handler det om å finne en fin balanse her. Det er viktig også å leve litt og bruke penger på opplevelser og ting som gir glede i livet her og nå, mener Synne.

Kontakt banken
Om venner eller bekjente nå skulle spørre henne om råd, vil hun absolutt anbefale å vurdere fondssparing.

– Er du usikker så ta kontakt med banken din og snakk med en rådgiver, er rådet fra Synne Korsnes Hildrestrand.

Flere artikler i kategorien Privatøkonomi