Gå til sbm.no
Truels Skarbø Lone er arbeids- og inkluderingskonsulent i Brisk. Foto: SMP Brand Studio

Brisk + lokale bedrifter

= Sosial bærekraft

I flere tiår har Brisk jobbet med tilbakeføring av mennesker til arbeidslivet, enten det er ungdom som faller utenfor eller mennesker som har behov for støtte i sin vei tilbake.

– Samtidig som vi hjelper mennesker fra utenforskapet til arbeid, opplæring eller utdanning, samarbeider vi også med lokale bedrifter på Sunnmøre som ønsker å hjelpe til i lokalsamfunnet, forteller daglig leder i Brisk AS, Frode Vestad.

Ønsker å bidra
Fellesnevneren til Brisk sine samarbeidsbedrifter er at de har et sterkt ønske om å bidra i lokalsamfunnet og hjelpe de menneskene som er lengst vekk fra arbeidslivet.

– I vårt samarbeid med bedriftene er det viktig for oss med en god og kontinuerlig dialog, og at vi blir godt kjent med bedriftene. I stort sett alle saker må vi gjennomføre en «matchmaking» mellom bedrift og jobbsøker, forteller Frode.

– For at vi skal gjøre overgangen så god og smidig som mulig, fra tiltak hos oss til en jobb i arbeidslivet, må vi se at jobbsøkerne passer godt inn i det miljøet de skal teste seg i.

Jobbsøkerne
Den daglige lederen forteller at mange som kommer til Brisk føler på en fortvilelse på grunn av situasjonen de er i, og at de ønsker en vei tilbake til et liv hvor de føler tilhørighet, verdighet og kan delta i samfunnet.

– Å være en del av arbeidslivet, å ha en jobb å gå til hver dag, er en stor del av vår identitet som mennesker. Når noen faller utenfor arbeidslivet, enten det er langstidssykemelding, uførhet eller som dropout av skolesystemet, kan det være en veldig tøff tilværelse for veldig mange.

– Vi er også opptatt av å ikke sette merkelapper på menneskene vi hjelper, derfor er alle deltakere hos oss jobbsøkere, fortsetter Frode.

Frode Vestad, daglig leder i Brisk, forteller at de i tillegg til å hjelpe mennesker fra utenforskap til arbeid, samarbeider med bedrifter som ønsker å bidra i lokalsamfunnet.

Ålesund Data 
En av samarbeidsbedriftene til Brisk gjennom mange år, er Ålesund Data. De har hatt en rekke deltakere innom gjennom mange forskjellige program, blant annet som partnerbedrift i Medvind-prosjektet.

– Vi har hatt mange jobbsøkere fra Brisk innom i forskjellige løp og prosjekt og kommer garantert til å ta inn flere. Utenom vår daglige drift, ser vi på samarbeidet med Brisk som en viktig del av vårt bidrag til lokalsamfunnet, forteller Roar Pedersen, daglig leder for Ålesund Data.

Får bryne seg
Roar sier at jobbsøkerne som kommer til Ålesund Data får bryne seg på mange oppgaver. Den lokale IT-bedriften har også ved flere anledninger ansatt søkere i faste stillinger. Mange av de har gått videre og fått jobb i andre selskaper.
– Når jobbsøkerne kommer til oss får de prøve seg på de fleste delene av vårt virke. Det være seg i butikken med kundekontakt, på verkstedet eller andre typiske IT-oppgaver. Noen har kanskje bakgrunn fra IT-bransjen og trenger en arena for å komme sakte tilbake, andre kommer for å kartlegge sine ferdigheter og muligheter videre innen IT. (IT = Informasjonsteknologi)

" Hos oss blir alle møtt som likepersoner og med respekt og forståelse for situasjonene de befinner seg i"
Truls Skarbø Lone, Arbeids- og inkluderingskonsulent i Brisk

Tilrettelegging
– Hos oss blir alle møtt som likepersoner og med respekt og forståelse for situasjonene de befinner seg i. Vi bruker gode og etablerte kartleggingsverktøy med fokus på jobbsøkernes styrker, ressurser og mestringsområder, forteller Arbeids- og inkluderingskonsulent i Brisk, Truels Skarbø Lone.

Frode og Truels illustrerer Brisk som en trapp, hvor jobbsøkerne må gå veien tilbake, steg for steg, til arbeidslivet. I motsetning til å ta heisen rett opp og inn i en jobbsituasjon for å se om det går. Som regel trenger de fleste en gradvis tilbakeføring, med både kartlegging og gradvis økt aktivitet over tid.

– Det er også viktig at vi tilrettelegger prosessen for hver enkelt. De har alle helt forskjellige utgangspunkt og situasjoner de står i, så reisen tilbake til arbeidslivet kan ta en måned for en person og et år for en annen. Det viktigste er at jobbsøkerne får den tiden de trenger for å klare reisen og er klar for å kunne stå på egne ben i arbeidslivet, sier Truels.

Livet snudd på hodet
En av mange jobbsøkere som har vært innom Brisk er 25-åringen Sunniva Måseidvåg fra Fiskarstrand.

– I starten av tjueårene hadde jeg et aktivt liv med jobb, utdanning og trening og levde et normalt liv som mange andre. Så ble jeg langtidssykemeldt og falt helt utenfor. Jeg var først gjennom NAV-systemet før de etter hvert sendte meg videre til Brisk for utredning av arbeidsevne, sier hun. 

Sunniva begynte hos Brisk sen-høsten 2021 og var ferdig der i februar i år. Nå er hun for fullt i gang igjen med å fullføre utdanninga som Barne- og ungdomsarbeider og er lærling ved Rørstadmarka skole i Sula kommune.

Fikk gnisten igjen
– Å starte hos Brisk var et friskt pust i min tilværelse, etter mye venting hos NAV og et liv preget av tunge tanker og vanskelige stunder. De var veldig innstilt på å hjelpe meg og hadde tro på at jeg skulle komme meg tilbake til hverdagen, det var viktig for at jeg skulle få gnisten tilbake, forteller Sunniva.

Samarbeid om målet
– Vi vil oppfordre alle bedrifter til å delta og bidra i dugnaden. Sammen med Brisk, er det lokale næringslivet en betydelig bidragsyter til å nå FNs sosiale bærekraftsmål. Det er samfunnets største verdi, avslutter Frode.

Brisk sine tjenester

Brisk er en arbeids- og inkluderingsbedrift som jobber med tilbakeføring av mennesker til arbeidslivet. I tillegg driver de en barnehage, et bakeri og et trykkeri og deignbyrå. Her er en oversikt over de arbeidsrettede tilbudene Brisk leverer:

  • MEDVIND. Et tilbud til ungdom mellom 18 og 30 år uten jobb og utdanning
  • I UNG. Et tilbud i samarbeid med Fylkeskommunen for ungdom mellom 16 og 21 år som har sluttet eller ikke startet på videregående opplæring
  • Karriereveiledning
  • VTA. Varig tilrettelagt arbeid
  • AFT. Arbeidsforberedende trening
  • Avklaring
  • Arbeidspraksis
  • Arbeidsrettet rehabilitering
  • Veien til jobb
  • Kurs i digitale ferdigheter
  • Digital kompetanse
  • Jobbklubb
  • Ekspertbistand

Bærekraftportalen

Sparebanken Møre ønsker å spille på lag med våre næringslivskunder og være en sparringspartner, slik at vi sammen kan bygge en bærekraftig region. Med mål om å veilede deg gjennom en jungel av bærekraftsinformasjon, har vi samlet relevant informasjon for bedrifter og foreninger i denne portalen.

Her kan du også lese: 

Brisk + lokale bedrifter = Sosial bærekraft

Transportbransjens aller første miljøprisvinner

Bærekraftig hverdagsøkonomi

Sparebanken Møre - Lagspiller for en sterkere region

Sparebanken Møre - en pådriver for bærekraftige bedrifter på Nordvestlandet

Flere artikler i kategorien Næringsliv